Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, περίπου 10.000.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως, ενώ λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050.
Η Άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελεί πρόβλημα ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.
Το κόστος της άνοιας παγκοσμίως το 2010 ήταν 604 δισ. δολάρια, και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. «Εάν η άνοια ήταν χώρα θα ήταν η 18η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ, η Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών. Στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος της άνοιας πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους υπογραμμίζουν οι επιστήμονες επαναλαμβάνοντας ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της άνοιας στα αρχικά στάδια είναι αναγκαία και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στους 36 εκατ. παγκοσμίως οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Αλλάζει η πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς-Υποχρεωτική η παραπομπή από τον Προσωπικό Ιατρό
Νέο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης στον Μαγνητικό Τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Η Πρόεδρος του Συλλόγου SMA εξηγεί τι πρέπει να αλλάξει άμεσα
Το «θαύμα» του ΙΦΕΤ!















Comments (0)