Η εφαρμογή CovidFreeGR μπαίνει στη ζωή όλων μας. Η χρήση της είναι απλή, αλλά υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για τη λειτουργία της. Δείτε τις απαντήσεις στα συνήθη ερωτήματα:
- Η εφαρμογή αποθηκεύει τα προσωπικά μου δεδομένα;
Ξεκάθαρα όχι. Τα προσωπικά σας δεδομένα δεν αποθηκεύονται πουθενά, καθώς η εφαρμογή δεν έχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Εάν το έγγραφο που θα επιδείξετε είναι έγκυρο (δείτε τι σημαίνει αυτό στην συχνή ερώτηση 1.), απλώς θα εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού/tablet το ονοματεπώνυμό σας και τίποτε άλλο.
- Δεν έχω κωδικούς taxis για οποιονδήποτε λόγο, πώς θα εκδώσω κάποια από τις 4 παραπάνω βεβαιώσεις;
Θα απευθυνθείτε σε κάποιο ΚΕΠ και θα σας την εκδώσουν εκεί. Έχετε κατά νου ότι εάν κλείσετε ραντεβού ηλεκτρονικά με κάποιο ΚΕΠ, εξυπηρείστε κατά προτεραιότητα: https://rantevou.kep.gov.gr/ Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, στις οποίες μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά ραντεβού. Ενδεικτικά θα αναφέρω ΕΦΚΑ, ΚΕΠ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα (μέσω εφαρμογής στο κινητό), COSMOTE, Γερμανός.
- Το κινητό/tablet μου δεν διαθέτει κάμερα. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή;
Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, εάν η συσκευή σας δεν διαθέτει κάμερα.
- Δεν περνάει το σκανάρισμα η εθνική βεβαίωση εμβολιασμού/η βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου/η βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Τι κάνω λάθος;
Πρώτα απ’όλα, βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ έχετε κάνει screenshot το QR code κάποιων από αυτά τα έγγραφα. Πιθανότατα δεν έχετε internet στο κινητό/tablet σας. Για να μπορέσετε να σκανάρετε αυτά τα έγγραφα, πρέπει να έχετε internet στο κινητό/tablet σας, είτε μέσω WiFi είτε μέσω δεδομένων κινητού. Εάν είστε σίγουρος πως έχετε πρόσβαση στο internet, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις τελευταίες ενημερώσεις που διατίθενται για την εφαρμογή μέσω του Play Store, εάν έχετε συσκευή Android ή μέσω του App Store, αν έχετε συσκευή IOS. Εάν και πάλι δεν περνάει η βεβαίωση το σκανάρισμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού μέσω των Ρυθμίσεων στη συσκευή σας. Τέλος, να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε την κάμερα της συσκευής σας μέσω της εφαρμογής, να φαίνεται στο κάδρο της κάμερας όλο το QR code και να μην έχετε την κάμερα της συσκευής σας σε απόσταση μεγαλύτερη του 1 μέτρου από το QR code της βεβαίωσης.
- Δεν περνάει το σκανάρισμα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τι κάνω λάθος;
Πρώτα απ’όλα, να διευκρινίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό μπορείτε να το σκανάρετε είτε έχετε πρόσβαση στο internet είτε όχι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 βεβαιώσεις, όπου η πρόσβαση στο internet είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της εγκυρότητάς τους. Έπειτα, σιγουρευτείτε ότι ΔΕΝ έχετε κάνει screenshot το QR code του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις τελευταίες ενημερώσεις που διατίθενται για την εφαρμογή μέσω του Play Store, εάν έχετε συσκευή Android ή μέσω του App Store, αν έχετε συσκευή IOS. Εάν και πάλι δεν περνάει η βεβαίωση το σκανάρισμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού μέσω των Ρυθμίσεων στη συσκευή σας. Τέλος, να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε την κάμερα της συσκευής σας μέσω της εφαρμογής, να φαίνεται στο κάδρο της κάμερας όλο το QR code και να μην έχετε την κάμερα της συσκευής σας σε απόσταση μεγαλύτερη του 1 μέτρου από το QR code του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.
- Εάν κάνω PCR το οποίο βγει αρνητικό, πόση ακριβώς είναι η διάρκεια ισχύς του;
Το αρνητικό αποτέλεσμα του PCR έχει ισχύ (στην Ελλάδα) έως και 72 ώρες. Αυτό θα το καταλάβουμε καλά μόνο μέσω ενός παραδείγματος.
Ας υποθέσουμε ότι κάνετε PCR, το οποίο βγαίνει αρνητικό την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 15:00. Το πιστοποιητικό θεωρείται ότι ισχύει από τις 00:01 της ίδιας μέρας, δηλαδή από τις 00:01 της Τρίτης 20 Ιουλίου μέχρι και 72 ώρες μετά, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 00:01, και όχι στις 15:00 όπως θα υποθέταμε. Αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσαμε να φέρουμε στην περίπτωση που κάνατε rapid test και βγήκε αρνητικό, με τη μόνη διαφορά ότι η ισχύς του αρνητικού rapid test είναι για 48 ώρες (στην Ελλάδα).
- Όταν μου σκανάρουν τη βεβαίωση που διαθέτω, πώς γνωρίζουν ότι σίγουρα αυτή η βεβαίωση είναι δική μου;
Για τον έλεγχο των εγγράφων γίνεται πάντα ταυτοπροσωπία, οπότε ζητείται και ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης/άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, ταυτόχρονα με την επίδειξη του ανάλογου εγγράφου.
- Έχω τη βεβαίωση που χρειάζεται να επιδείξω, αλλά έχω ξεχάσει την ταυτότητά μου. Τι κάνω;
Θα πρέπει να επιδείξετε ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης/άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, πέρα από τη βεβαίωσή σας, προκειμένου να γίνει ταυτοπροσωπία.
- Εκεί όπου έκανα PCR/rapid test, μου έδωσαν ένα χαρτί που φέρει QR code και το οποίο δείχνει ότι διαγνώστηκα θετικός/αρνητικός στον κορωνοϊό. Μπορώ να επιδείξω το συγκεκριμένο έγγραφο;
Ναι, μπορείτε να επιδείξετε το συγκεκριμένο έγγραφο, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να εκδώσετε μέσω του gov (εάν διαθέτετε κωδικούς taxisnet) ή μέσω κάποιου ΚΕΠ τη βεβαίωση θετικού/αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.
- Εκεί όπου έκανα PCR/rapid test, μου έδωσαν ένα χαρτί που ΔΕΝ φέρει QR code και το οποίο δείχνει ότι διαγνώστηκα αρνητικός στον κορωνοϊό. Παράδειγμα: Όταν κάνετε rapid test στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, το χαρτί αυτό δεν φέρει QR code. Μπορώ να επιδείξω το συγκεκριμένο έγγραφο;
Όχι, από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή CovidFreeGR δεν μπορείτε να επιδείξετε το συγκεκριμένο έγγραφο, αφού δεν φέρει QR code και συνεπώς δεν μπορεί να σκαναριστεί. Θα πρέπει 1-2 μέρες μετά από όταν κάνατε το τεστ, να εκδώσετε μέσω του gov (εάν διαθέτετε κωδικούς taxisnet) τη βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή μέσω κάποιου ΚΕΠ.
- Τελικά, ποιο είναι το πραγματικό όφελος της εφαρμογής CovidFreeGR;
Το πραγματικό όφελος της εφαρμογής CovidFreeGR είναι ότι αποτρέπεται σε σημαντικό βαθμό η δυνατότητα επίδειξης πλαστών βεβαιώσεων. Επιπλέον, αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων ουρών αναμονής για την επίδειξη των εγγράφων, όπου αυτά απαιτούνται, καθώς αυτό γίνεται γρήγορα πλέον μέσω του σκαναρίσματος.
Comments (0)