Το κάπνισμα αυξάνει τη θνησιμότητα σε όσους ασθενείς με COVID-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν, όπως επεσήμανε η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Παρασκευή Κατσαούνου κατά το webinar της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, την 31η Μαΐου.
Το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως εξήγησε η κ. Κατσαούνου, διευκρινίζοντας ότι το βλάπτει τους αμυντικούς μηχανισμούς των πνευμόνων δηλαδή «μειώνει την άμυνα και τη βλεννοκρoσσωτή κάθαρση των αεραγωγών».
Ιδιαίτερα, κατά τη τρέχουσα πανδημία καταδείχθηκε ότι το κάπνισμα επιβαρύνει «κρυφά», αφού «αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τα νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Σακχαρώδης Διαβήτης κλπ), που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση από COVID-19».
Παράλληλα, το κάπνισμα αυτό κάθε αυτό αυξάνει τη θνησιμότητα ενδονοσοκομειακά σε όσους ασθενείς με COVID-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν, καθώς «η αύξηση των υποδοχέων ACE-2 που παρατηρείται τόσο στους καπνιστές όσο και στους ασθενείς με ΧΑΠ, πιθανά αποτελεί επιπρόσθετο μηχανισμό που εξηγεί τη συσχέτιση αυτή».
Σε ότι αφορά τις μελέτες που έδειχναν ότι η νικοτίνη δρα αποτρεπτικά για τον ιό, η κ. Κατσαούνου εντόπισε μεθοδολογικά λάθη και κάποιες χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία.
Άξιο λόγου είναι ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ παράλληλα,
Την ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας των νέων από τις προσπάθειες χειραγώγησής τους μέσω του μάρκετινγκ των καπνοβιομηχανιών τόνισε η πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η., Ιωάννα Μητρούσκα. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία το 85% των καπνιστών αρχίζει το κάπνισμα πριν τελειώσει το σχολείο, ενώ ο μισός πληθυσμός των καπνιστών χάνει την ζωή του από ασθένειες που έχουν συνδεθεί με το κάπνισμα.
Προτεραιότητα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι η πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος από τους νέους και η παροχή βοήθειας στους καπνιστές που προσπαθούν να διακόψουν, μέσω στοχευμένων δράσεων, όπως σημείωσε η πνευμονολόγος, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Γ.Ν.A «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και συντονίστρια Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε, Μάρθα Ανδρίτσου.
Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιούνται διαδραστικά προγράμματα σε σχολεία, όπως είναι το πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα» και διοργανώνονται ημερίδες και παρουσιάσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία.
Άξονας του εγχειρήματος είναι τα πρωτοποριακά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (www.denkapnizo.org), στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη.
Εξαιτίας των μέτρων πρόληψης του κοροναϊού, κάποια Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος παρέχουν τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης, ενώ πραγματοποιείται και εξειδικευμένη παρακολούθηση ειδικών ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι διαβητικοί με δωρεάν παροχή συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής (http://www.sweetquit.eu).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικτυακή ενημέρωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas και στόχος του προεδρείου –πνευμονολόγου & μέλους του Δ.Σ της Ε.Π.Ε, Μιχάλη Τουμπή, και Ομότιμης Καθηγήτριας Πνευμονολογίας & τ. Αντιπρύτανη Α.Π.Θ, Παρασκευής Αργυροπούλου – Πατάκα- ήταν μεταξύ άλλων η επικοινωνία των μηνυμάτων της παγκόσμιας καμπάνιας για το 2020 για την διακοπή του καπνίσματος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ