Από τον Σταμέλο Πολυτάρχου
Φαρμακοποιό, μέλος του Δικτύου Pharma PLUS
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια έντονη ανάπτυξη στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής. Ο κόσμος, πλέον, στρέφεται σε εναλλακτικές μεθόδους και εστιάζει περισσότερο στην πρόληψη παρά στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας.
Υπάρχουν πολλές απόψεις για τα συμπληρώματα διατροφής. Ίσως είναι το μοναδικό κομμάτι του φαρμακείου με τόσο διαφορετικές απόψεις να επικρατούν. Τι ισχύει όμως πραγματικά για τα συμπληρώματα διατροφής; Ας εξετάσουμε μερικούς μύθους που υπάρχουν και ας δούμε, στην πορεία, κατά πόσο τελικά ισχύουν ή όχι:
Αλήθεια: Η λήψη πολυβιταμινών και γενικά συμπληρωμάτων διατροφής έχει σαν σκοπό να συμπληρώσει τη διατροφή μας. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος σε καθημερινή βάση έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την αξία και τα οφέλη μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής για τον οργανισμό μας. Όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «συν Αθηνά και χείρα κίνει», που θα πει ότι η σωστή διατροφή μαζί με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, π.χ. μια πολυβιταμίνη, αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό για τις ανάγκες του οργανισμού μας. Εξ ου και η λέξη συμπλήρωμα.
Αλήθεια: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η σωστή διατροφή έχει ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχουν ωστόσο πολλές ομάδες ανθρώπων που επωφελούνται σημαντικά και ουσιαστικά από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, ακόμα και ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Για παράδειγμα: λήψη φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη, λήψη βιταμίνης B12 από κάποιον που δεν τρώει κρέας (vegetarian, vegan), λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D σε περίπτωση οστεοπενίας και πολλές άλλες.
Αλήθεια: Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να λαμβάνονται αλόγιστα. Πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, και να ακολουθείται η δοσολογία και η συχνότητα που εκείνος θα σας υποδείξει. Ο λόγος είναι ότι, όπως μπορεί να προκληθεί υπερδοσολογία σε ένα φάρμακο, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και με τα συμπληρώματα διατροφής. Επίσης, υπάρχουν συμπληρώματα τα οποία αλληλοεπιδρούν με διάφορες φαρμακευτικές αγωγές. Ακόμη κι αν ένα προϊόν είναι φυσικό, δεν καθίσταται αυτόματα και αβλαβές. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια της υγείας, εφόσον με τη βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας έχουμε διαλέξει τα κατάλληλα για εμάς και τις ανάγκες μας.
Αλήθεια: Τα συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας γνώρισαν δικαιολογημένα τεράστια ανάπτυξη και απέκτησαν πολλούς «νέους φίλους». Καθόλου άδικα δεν συνέβη αυτό, καθώς βρέθηκε ότι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D αλλά και ο ψευδάργυρος, συγκεκριμένα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνουν αρκετά τα συμπτώματα και τη διάρκεια λοίμωξης με Covid. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, παρ’ όλο που αποτελούν μια δυνατή ασπίδα υψηλής σημασίας για την ενδυνάμωση και την προστασία του οργανισμού μας, δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα νοσήσουμε από τη μεταδοτική αυτή ασθένεια.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ