Τα κατάλληλα τρόφιμα που θα πρέπει να συγκεντρώνονται για τους πληγέντες από τις φωτιές, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση και διατήρηση τους περιγράφει το Ινστιτούτο Prolepsis, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες συντήρησης και τη δυσκολία στην προετοιμασία ζεστού φαγητού.
Όπως εξηγείται, «σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση επιπλέον ποσότητας τροφίμων προτείνεται η συλλογή και διανομή τροφίμων μακράς διαρκείας, αντί «ευπαθών, ευαλλοίωτων τροφίμων» που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη και τροφίμων που χρειάζονται επεξεργασία».
Ενδεδειγμένα Τρόφιμα:
Για τη σωστή συντήρηση και διαχείριση των τροφίμων μακράς διαρκείας, προτείνεται η ορθή ταξινόμησή τους ανά είδος/ομάδα τροφίμων.Για παράδειγμα, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους τοποθετούνται σε διαφορετικό σημείο από τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι χώροι συγκέντρωσης τροφίμων θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από υγρασία και δυσάρεστες οσμές. Θα πρέπει να μην είναι κοντά σε σημεία συσσώρευσης απορριμμάτων/αποβλήτων, και να μην υπάρχουν έντομα και ζωύφια.
Προσοχή απαιτείται και στις κονσέρβες κάθε τύπου (π.χ. κονσέρβες λαχανικών, κονσέρβες ψαριών, κομπόστες φρούτων), αν και αποτελούν τα πλέον «μη ευπαθή-μη ευαλλοίωτα» τρόφιμα. Συγκεκριμένα:
Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στην ποιότητα του νερού που καταναλώνεται. Μέχρις ότου πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος για αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης, τόσο η κατανάλωση του νερού όσο και η χρήση του για τα τρόφιμα (π.χ. πλύσιμο) θα πρέπει να γίνεται με ποσότητες εμφιαλωμένου νερού. Τα μπουκάλια νερού δεν θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται/ επαναγεμίζονται με νερό της περιοχής, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την αποκατάσταση του δικτύου. Επίσης, θα πρέπει να φυλάσσονται σε κατάλληλο χώρο και να μην είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ