Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας προειδοποιεί ότι η ουσία 2,4 δινιπροφαινόλη (γνωστότερη με τα αρχικά DNP) που συχνά χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα, είναι «παράνομη και δυνητικά θανατηφόρα».
Η Ιντερπόλ σήμανε «πορτοκαλί συναγερμό» στις 190 χώρες-μέλη της, ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές και τους δημόσιους οργανισμούς υγείας μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στη Βρετανία. Επίσης, ένας Γάλλος ασθένησε σοβαρά αφού έκανε χρήση της ουσίας αυτής.
Η DNP πωλείται συνήθως σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης, κυκλοφορεί όμως και σε κρέμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση εκρηκτικών υλών.
Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η ουσία αυτή παράγεται σε παράνομα εργαστήρια στα οποία «δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής».
Η DNP είχε χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1930 ως διαιτητικό σκεύασμα και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αποσύρθηκε όμως από την αγορά καθώς προκάλεσε πολλούς θανάτους.

Συναγερμός σε 190 χώρες για επικίνδυνο διαιτητικό σκεύασμα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Aνησυχητική έκρηξη των γαστρεντερικών καρκίνων σε νέους
ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές προϊσταμένων από τον νέο διοικητή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: Η υπόθεση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Τι συνέβη στο Καστελόριζο: Σύλληψη αγροτικού γιατρού – διευκρινίσεις του υπουργού και της 2ης ΥΠΕ
Μήνυμα άμεσης προτεραιότητας από τον νέο διοικητή του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των μοριακών βιοδεικτών εντός του 2026















Comments (0)