Ασθενείς σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές της χώρας μας εξυπηρετεί το Ιατρείο Μνήμης, Άνοιας και νόσου Πάρκινσον μέσω της τηλεϊατρικής. Υπηρεσίες υγείας από απόσταση ανεξαρτήτως τόπου διαμονής προσφέρει το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ).
Οι υπηρεσίες υπηρεσίες σε συντονισμό από τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (2η ΔΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου. Η προσπάθεια άρχισε από την Α’ Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, του ΕΚΠΑ, τον Μάρτιο του 2021 για τη λειτουργία Ιατρείου Μνήμης, Άνοιας και νόσου Πάρκινσον μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής. Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωκράτη Παπαγεωργίου. Το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην κλινική ομάδα συμμετέχουν ακόμη ο Ιωάννης Παπατριανταφύλλου ψυχίατρος, η Θάλεια Αγγελόπουλου νευρολόγος, ο Ιωάννης Σταμέλος ιατρός, η Εύα Σμαραγδάκη νευροψυχολόγος και η Καλλιόπη Βούρου νευροψυχολόγος. Στο ερευνητικό πρόγραμμα TeleCogNition συμμετέχουν επίσης η Διονυσία Κονταξοπούλου, Ευαγγελία Στανίτσα, Ευαγγελία Ρωμανοπούλου και Βασιλική Ζηλίδου.
Αναλυτικά, από τη λειτουργία του επωφελούνται με εξέταση μέσω τηλεϊατρικής (σύγχρονη βιντεο-τηλεδιάσκεψη) ασθενείς με νοητικές και κινητικές διαταραχές των νησιών του Αιγαίου. Οι εξετάσεις διεξάγονται από ειδικούς νευρολόγους, νευροψυχολόγος, και κατά περίπτωση ειδικό ψυχίατρο, που είναι εξειδικευμένοι στις διαταραχές αυτές. Για τη νευρολογική και νευροψυχολογική αξιολόγηση μέσω τηλεϊατρικής, έχουν επιλεγεί και προσαρμοστεί οι κατάλληλες δοκιμασίες, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και την εμπειρία από τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής.
Η πρωτοβουλία άρχισε ως πιλοτική δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SI4CARE στο οποίο συμμετείχε η Νευρολογική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος “TeleCogNition“, που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (Αριθμός Έργου ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ: 20570).
Επιδίωξη είναι η ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου και ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου αξιολόγησης των ασθενών με νοητικές διαταραχές σε απομακρυσμένες περιοχές. Προσδοκία αποτελεί η διερεύνηση των παραγόντων που διευκολύνουν και παρεμποδίζουν τη χρήση της τηλεϊατρικής για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη ενός μοντέλου αξιολόγησης των υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τις νοητικές διαταραχές, στη διάχυση της πληροφορίας για τη διαθεσιμότητα της τηλεϊατρικής, καθώς καιση συμβολή στην ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου για την τηλεϊατρική ειδικά για αυτές τις διαταραχές.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ