Skip to content

“Τ’ άκουσε” η ηγεσιά του Υπ. Υγείας

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Αυστηρό ερώτημα για το λόγο που ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν παραμένει για να απαντήσει στα θέματα που θέτουν οι Ασθενείς, δέχθηκε κατά την αποχώρηση της η κ. Παπακώστα, η οποία υποστήριξε πως πρέπει να μεταβεί στη Βουλή.

Αφού αποχώρησε η Υφυπουργός, η ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Χρ. Παπανικολάου δέχθηκε τις παρατηρήσεις και ερωτήματα, με τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, όμως, να ζητούν να μην ξανακληθεί η Αριστοτέλους αν δεν είναι διατεθημένοι να παραμείνουν και να δεχθούν ερωτήσεις.

Πάντως, στην ομιλία της από το βήμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών η Υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων, που στόχο έχουν, όπως υποστήριξε, να στηρίξουν τους ασθενείς.

Η κρίση παρέσυρε όλο το εθνικό σύστημα υγείας, με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών και άλλων επαγγελματιών υγείας, με δυσμενές αποτέλεσμα στους αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας, τους ασθενείς, παραδέχθηκε ανοίγοντας το Συνέδριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι γίνονται προσπάθειες να ισορροπήσει το σύστημα και να βελτιωθούν οι  σχέσεις του υπουργείου με τους ασθενείς, οι οποίες έχουν διαταραχθεί. Ειδικά για τα νοσοκομεία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του υπουργείου για προσλήψεις 2.000 γιατρών μέχρι το τέλος του 2014, καθώς και 2.500 νοσηλευτών και 3.000 ατόμων από τον ΟΑΕΔ που θα αξιοποιηθούν σε διάφερες θέσεις στην υγεία.

Στην κορυφή της πυραμίδας του συστήματος υγείας θα πρέπει να είναι ο ασθενής, ξεκαθάρισε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ενώ αναφέρθηκε στη στενότητα πόρων και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν όπου υπήρχε η αφθονία πόρων, δεν υπήρχε αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών υγείας.

«Έχει γίνει κατανοητό από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει υποστελέχωση στο δημόσιο σύστημα υγείας και απαιτείται άμεσα στελέχωσή του με επαγγελματίες υγείας, προκειμένου το σύστημα να παρέχει τις υπηρεσίες που οφείλει στους πολίτες», προσέθεσε.

Απαρίθμησε, δε, τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο με πρώτα την ένταξη των ανασφάλιστων στην ομπρέλα του υπουργείου Υγείας, ώστε κανείς να μην στερείται περίθαλψης, ο σχεδιασμός ενός προγράμματος  κατ΄οίκον παράδοσης φαρμάκων σε ασθενείς που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, ενώ ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για τους ψυχικώς πάσχοντες. Επίσης ανέφερε ότι μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας γίνεται προσπάθεια να λυθεί το θέμα των ΚΕΠΑ.  Τέλος, ανέφερε ότι οργανώνονται σε όλη τη χώρα διαγνωστικές εξετάσεις για τις γυναίκες, με μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ, ώστε να υπάρξει πρόληψη στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας, Χριστίνα Παπανικολάου, τόνισε  ότι βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη κρίσης και αναταραχής στα συστήματα υγείας. Η μεγάλη δημοσιονομική πίεση, τα φάρμακα που γίνονται όλο και πιο ακριβά και η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού απειλούν τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές που να απαντούν σε αυτές τις προκλήσεις. Ανέφερε την πρωτοβουλία για τον ιατρικό φάκελο που έχει δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ και από το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα λειτουργήσει πιλοτικά σε νοσοκομεία. Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία και πλέον θα γνωρίζουμε την κατάσταση των ασθενών σε όλη τη χώρα. Επίσης, ανέφερε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  βρίσκεται ήδη ο μισός ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών της χώρας και εκεί θα προστεθούν στοιχεία ώστε να γίνει πλήρης ο φάκελος κάθε ασθενούς. Πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το θεματικό δίκτυο καινοτομίας για τη γήρανση και τα χρόνια νοσήματα, ως μια ανεξάρτητη αρχή με τη συμμετοχή γιατρών και άλλων επαγγελματικών υγείας.   

Με την χαρακτηριστική φράση: «Εύχομαι οι ασθενείς να είναι ενωμένοι για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του, θεωρώντας ότι αυτή είναι η λύση στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, όπου τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν σε ολοένα και περισσότερο αυξημένη συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα. Τόνισε ότι το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε αύξηση δαπανών για την υγεία, δεν θα πρέπει να αποτελεί το άλλοθι για λάθος πολιτικούς σχεδιασμούς για την υγεία στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Έκανε αναφορά στο εξαθλιωμένο ΑΕΠ της χώρας, στο οποίο βασίζεται η φαρμακευτική δαπάνη, τονίζοντας ότι έτσι οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε αδιέξοδο. Έδωσε στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σταματήσει εδώ η κατρακύλα και οι πολιτικοί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Patients In PowerΓρηγοράκος ΛεωνίδαςΠαπακώστα ΚατερίναΣυνέδριοΦρουζής Κωνσταντίνος

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΦΣΑ: Απλήρωτες οι συνταγές των ανασφάλιστων
Και ραδιόφωνο ο Λουράντος

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...