Τα επιδημιολογικά δεδομένα που εξώθησαν την Ελλάδα σε καθολικό απαγορευτικό παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του νέου lockdown. Εκπροσωπόντας την επιτροπή των ειδικών, ο κ. Τσιόδρας έδωσε προς ενημέρωση των πολιτών τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς που μαρτυρούν την εκθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα.
Τη τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος νέων περιπτώσεων του SAR-SCoV-2 έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα ανά ημέρα και «αντανακλάται» με μία εκθετική αύξηση της καμπύλης. «Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μία πολύ σημαντική μεταδοτικότητα» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί πάρα πολύ, εκθετικά, η μεταδοτικότητα του ιού και η ανακάλυψη νέων κρουσμάτων στην πατρίδα μας».
Κάθε μπλε κολώνα αφορά και διαφορετική κατηγορία ηλικιών. Η τελευταία προς τα δεξιά αναπαριστά ανθρώπους που είναι ηλικίας 75 και ανωτέρω, η διπλανή ηλικιωμένους άνω των 65 και ούτω καθεξής, 55-64, 45-54.
Σημειώνεται ότι στην ηλικία άνω των 65, που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο στον πληθυσμό, που έχει υποκείμενα νοσήματα, έχουμε αυτή τη στιγμή τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα.
Σχετίζονται με την πιθανότητα ασθενούς να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα και να μπει στη Μ.Ε.Θ., για παράδειγμα ένας άντρας ηλικίας άνω των 75
Το σχεδιάγραμμα αφορά την περίοδο από 10 Σεπτεμβρίου και μετά. Ο κ. Τσιόδρας διασαφήνιε ότι τα τεστ έχουν 20πλασιάσει με μέσο όρο περισσότερο από 19.000 τεστ με μοριακές τεχνικές PCR, υπάρχει και το ταχύ τεστ, τα αντιγόνα, τα οποία είναι και αυτά περίπου 3.000 την ημέρα τα οποία προστίθενται σε αυτά. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση ελέγχουν την επιδημία.
Πλέον ξεπερνά το 9%, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος με συμπτώματα έχει μία στις δέκα πιθανότητες να είναι μολυσμένος με τον ιό. Το γεγονός αυτό μπορεί να συγκριθεί με την επιδημία της γρίπης που ζούμε κάθε χρόνο, αλλά τώρα πρόκειται «για έναν πολύ πιο επικίνδυνο ιό, έναν ιό στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, έναν ιό ο οποίος κάνεις συμπτώματα πνευμονίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο», σύμφωνα με τον καθηγητή. Ο ίδιος επεσήμανε, «ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1600 παρακαλώ εχθές το βράδυ περίπου στην επικράτεια, από έναν ιό ο οποίος κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη».
Αύξηση φαίνεταο στο διάγραμμα και η οποία, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, «θα πιέσει αφόρητα το Σύστημα Υγείας τις επόμενες μέρες».
Ο μέσος όρος τις τελευταίες επτά ημέρες που ξεπερνάει τις 170 εισαγωγές ανά ημέρα. Πολύ υψηλά. «Μία εκθετική αύξηση, του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία η οποία θα πιέσει αφόρητα το Σύστημα Υγείας και αυτό το συζητήσαμε και εχθές εκτεταμένα στην επιτροπή».
Οι νοσηλείες απεικονίζονται με το μπλε, με τα εξιτήρια από το νοσοκομείο με το πορτοκαλί. Η καμπύλη τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου και μετά έχει αρχίσει να απομακρύνεται. Σχολιάζοντας την καμπύλη ο καθηγητής εξήγησε ότι «μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία»
Δεν θα νοσηλευτούν μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά, οι άνθρωποι που είναι ηλικίας άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 με 54 – 93 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες- και 35-44, 50 άτομα τις τελευταίες ημέρες. «Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής, ακόμα και θάνατο και σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν το θέλουμε» αποσαφήνισε ο καθηγητής.
Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ., 213 εχθές το βράδυ, που μεταφράζεται σε μία κάλυψη 60% των Μ.Ε.Θ. οι οποίες έχουν οριστεί για αντιμετώπιση του νέου κορονααϊού.
Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας και αντίστοιχα φαινόμενα σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Αυτό συνοδεύεται βέβαια, όπως κανείς καταλαβαίνει, από ένα σημαντικό αριθμό διασωληνωμένων.
191 άτομα στην επικράτεια τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που απαιτούν διασωλήνωση, τους πιο βαριά από τους βαριά, οι οποίοι βέβαια φορτίζουν πάρα πολύ σημαντικά το Σύστημα Υγείας.
«Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού κλινών Μ.Ε.Θ. που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών με Covid. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη την δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών. Πλέον 78% των κλινών Μ.Ε.Θ. Covid στη Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένες» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Δίνοντας διευκρινίσεις ο κ. Τσιόδραας σημείωσε «όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα θα νοσηλευτούν στις Μ.Ε.Θ. και νεότεροι άνθρωποι. Είχαμε 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις τελευταίες επτά ημέρες που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Με το πράσινο είναι οι άνδρες».
Έχουμε ένα μέσο όρο επτά ημερών γύρω στις 10 και αναμένεται αύξηση. Χθες είχαμε μία μέρα ρεκόρ σε θανάτους, που αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 75, αλλά φυσικά όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις και περιστατικά σε νεότερες ηλικίες, εξήηγησε ο κ.. Τσιόδρας, αναλύοντας ότι καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά στην ηλικία των 55 με 64 και τέσσερα περιστατικά, τις τελευταίες επτά μέρες, ηλικίας 45 με 54.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ