Το σταυρόλεξο της τιμολόγησης θα επιχειρήσει να λύσει ο νέος Υπουργός Υγείας. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων του θα είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας τιμολογιακής φαρμακευτικής πολιτικής.
Στις προθέσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως άλλωστε τις είχε εκφράσει και πριν από περίπου 2 μήνες στη Βουλή, είναι αντί, οριζόντιων μειώσεων, να επιλεγεί η λύση της αύξησης του rebate.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναφέρει και ο ίδιος ο Υπουργός, είναι και εκείνο της Γερμανίας, η οποία έχει διπλάσιο rebate από την Ελλάδα.
Ο Υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αν και διευκρίνισε πως βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή φαρμάκων στη χώρα και η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η χώρα για να κάνει ανάπτυξη πρέπει να κινηθεί ο χώρος του φαρμάκου. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι Έλληνες ή ξένοι με ενδιαφέρει να παράξουν έργο», δήλωσε στα Παραπολιτικά FM.
Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, πάντως, φέρονται διατεθειμένοι να υιοθετήσουν τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και να δεχθούν μια λογική αύξηση του rebate, εφόσον φυσικά η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις στις τιμές, δεν χτυπήσει κόκκινο το claw back και αν δώσει “πράσινο φως” σε νέα φάρμακα και την αποζημίωση τους.
Ζητούμενο είναι, δε, να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων νέων φαρμάκων και η αντιμετώπιση των λαθών στην τιμολόγηση.
Η αγορά, πάντως, αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πως θα τοποθετηθεί στις μεταξύ τους συναντήσεις και άρα διατηρεί, σε γενικές γραμμές, επιφυλακτική στάση.
Βέβαια, στη βάση της συνολικής πολιτικής του Υπουργείου είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων, με τον κ. Κουρουμπλή να δηλώνει αποφασισμένος να δώσει προτεραιότητα τόσο σε ΑμεΑ και ασθενείς, όσο και σε εξαρτημένους, πολύτενκνους και άλλες ομάδες αδύναμων πολιτών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ