Στην τύχη τους έχουν αφεθεί οι ασθενείς με σοβαρές ρευματολογικές παθήσεις στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, μετά το κλείσιμο της Ρευματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας.
Η κλινική έμεινε χωρίς γιατρό μετά την αποχώρηση του επιμελητή ρευματολόγου από τα τέλη του Ιανουαρίου, παρότι είχε προκηρυχθεί θέσει επικουρικού από τον περσινό Φεβρουάριο. Παρά και τις έγκυρες προειδοποιήσεις και επιστολές ασθενών και των φορέων τους, αποτέλεσμα ήταν η κλινική να αναστείλει τη λειτουργία της. Το θέμα είχε αναδείξει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν.
Η σημασία της κλινικής για τους ασθενείς της περιοχής είναι πολύτιμη, καθώς έχει φθάσει να εξυπηρετεί έως και 3.500 ασθενείς ετησίως. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και ευπαθών ομάδων απευθύνονταν στην κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, ακόμη και για εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες. Μεταξύ των θεραπειών και εγχύσεις ανασοκατασταλτικών φαρμάκων, σε περιπτώσεις ασθενών, περίπου 30, που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθροπαθεια, ψωριασική αρθρίτιδα, παιδιά με νόσο still, αιμοφαγοκυτταρικά σύνδρομα, όπως αναφέρουν ο Σύλλογος Εργαζομένων και η ΠΟΕΔΗΝ.
Ασθενείς επισκέπτονταν την κλινική από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως την Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και από τη Θάσο, αλλά και τα Πομακοχώρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, όμως, ούτε η Διοίκηση έχει επιδείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον να επιλύσει το πρόβλημα, ούτε η ΥΠΕ, ούτε όμως και το Υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακόμη και τώρα να κινούνταν οι διαδικασίες για πλήρωση της θέσης, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 μήνες έως ότου επαναλειτουργήσει η κλινική, αφού δεν έχει καν συσταθεί και η σχετική επιτροπή επιλογής του γιατρού.
Μια προσωρινή εναλλακτική θα ήταν η μετάταξη ενός γιατρού ρευματολόγου από άλλο νοσοκομείο της ίδιας ΥΠΕ, ωστόσο αδιαφορία ή ασυνεννοησία των εμπλεκομένων φορέων έχουν αφήσει τους ασθενείς εκτεθειμένους στην ταλαιπωρία.
Η μόνη λύση που σκέφτηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας ήταν οι ασθενείς να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και στο Νοσοκομείο «Αγ. Παύλος», για κάποιους πολλά χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους. Οι σύλλογοι ασθενών συνεχίζουν να πιέζουν προς την επίλυση του προβλήματος, ενώ κινείται κάθε νόμιμη διαδικασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ