Αντικρουόμενα είναι τα συμπεράσματα των μελετών από τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19. Νέα μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι δεν έχει οφέλη, ενώ δοκιμές στη Γαλλία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Σημείο κλειδί για να είναι αποτελεσματική φαίνεται ότι είναι να δίδεται νωρίς στους ασθενείς.
Στη νέα μελέτη στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε χθες πήραν μέρος 368 ασθενείς. Στους 97 που έλαβαν μόνο υδροξυχλωροκίνη το ποσοστό θανάτων ήταν 27,8%, ενώ στους 158 που δεν την πήραν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 11,4%. Εξίσου απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα χορήγησης της υδροξυχλωροκίνης σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη σε 113 ασθενείς, καθώς η θνητότητα ήταν 22,1%.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα δημοσιεύτηκαν τα πλήρη δεδομένα από τη μελέτη των Γάλλων επιστημόνων, στην οποία πήραν μέρος συνολικά 1.061 ασθενείς. Η μελέτη διενεργήθηκε χωρίς να υπάρχει ομάδα ελέγχου, προκειμένου να γίνει σύγκριση ανάμεσα στη θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και δίχως αυτήν. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης για τουλάχιστον 3 ημέρες. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά:
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη είναι ότι η πρώιμη χορήγηση του συνδυασμού υδροξυχλωροκίνης – αζιθρομυκίνης είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Όπως εξηγεί ο εξειδικευμένος στις λοιμώξεις παθολόγος Γιώργος Παππάς, η μελέτη από τη Γαλλία είναι σημαντική, αν και δεν υπάρχει ομάδα ελέγχου. Διότι δείχνει ότι η χορήγηση του συνδυασμού μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη όταν δίδεται σε πρώιμο στάδιο. Από την άλλη, στη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ φαίνεται ότι πιθανότατα οι ασθενείς έλαβαν το συνδυασμό σε ποιο προχωρημένο στάδιο και γι’ αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ