Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί έναν από τους δέκα συχνότερους καρκίνους στον κόσμο. Ενδεικτικά, μόνο το 2012 διαγνώστηκαν συνολικά 430 χιλ. νέα περιστατικά.
Υπολογίζεται ότι τη στιγμή της διάγνωσης, περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις έχει ήδη εξαπλωθεί. Τα περισσότερα περιστατικά, όμως, διαγιγνώσκονται ευτυχώς σε πρώιμο στάδιο. Τα πιο συχνά πρώιμα συμπτώματα καρκίνου της νόσου είναι αίμα στα ούρα, πόνος στην κοιλιά, πόνος στη μέση, ερεθισμός της ουροδόχου κύστης.
“Ωστόσο, η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υποτροπής” διευκρινίζει ο Μιχάλης Καραμούζης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής & Βιοιατρικής Έρευνας. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν, μάλιστα, οι γυναίκες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουν 85% πιθανότητα να διαγνωσθούν από την αρχή με διηθητική νόσο έναντι 51% των ανδρών.
Στο μεταξύ, ο προχωρημένος καρκίνος της ουροδόχου κύστης συνδέεται με κακή πρόγνωση. Χαρακτηριστικά, μόνο 20% των ασθενών βρίσκεται εν ζωή μετά από 5 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου υπολογίζονται σε 165.000 περίπου το χρόνο.
Από την άποψη αυτή, η ανάγκη νέων θεραπευτικών επιλογών έχει επιτακτικό χαρακτήρα. Τα τελευταία 30 χρόνια, όμως, δεν είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της θεραπείας της μεταστατικής μορφής της νόσου. Η εικόνα αυτή, ευτυχώς, φαίνεται να αλλάζει με την είσοδο των ανοσοθεραπειών στην ιατρική φαρέτρα.
“Η έρευνα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου επιχειρεί να κατανοήσει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προσαρμοστική ανοσολογική άμυνα του οργανισμού έναντι της ικανότητας του καρκίνου να εξελίσσεται και να αποφεύγει την καταστροφή” εξηγεί ο Γεώργιος Πενθερουδάκης, αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων.
Μια νέα κατεύθυνση στον τομέα αυτό, αποτελεί η διερεύνηση του μονοπατιού PD-1/PD-L1 (συνδέτης υποδοχέα προγραμματισμένου θανάτου 1).
“Τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο μονοπάτι αποτελεί έναν σημαντικό μηχανισμό ανοσοδιαφυγής σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου, ενώ ο αποκλεισμός του μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της αντικαρκινικής δραστηριότητας των T-κυττάρων και σε ενισχυμένη Τ-κυτταρική διέγερση” συμπληρώνει ο καθηγητής.
Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας του atezolizumab ως μονοθεραπεία για ασθενείς με μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (mUC), που είτε έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνη είτε θεωρούνται ακατάλληλοι για σισπλατίνη. Η θεραπεία με atezolizumab αποτελεί την πρώτη στην Ευρώπη εγκεκριμένη αντι-PD-L1 ανοσοθεραπεία για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Η ίδια μονοθεραπεία, εξάλλου, εγκρίθηκε και για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ