Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα. Σε 536 εμβολιαστικά σημεία με περισσότερα από 3.660 εμβολιαστικά κέντρα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είχε την δυναμικότητα να εμβολιάζει καθημερινά το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, με αποτέλεσμα συνολικά να έχουν πραγματοποιηθεί 21,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλη την επικράτεια.
Η ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ραντεβού έφτασε το 95%, τονίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης «AIDS, Ηπατίτιδες & Αναδυόμενα Νοσήματα» που διεξήχθγη το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Στη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα» ο κ. Βασίλειος Ελαιοτριβάρης, Manager, Operations PwC – Μέλος Συντονιστικού Επιχείρησης «Ελευθερία» επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος κατ’ οίκον 105.000 πολίτες εμβολιάστηκαν στο σπίτι τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 192.000 επισκέψεις σε σπίτια.
Στην παρουσίαση του «Παραλλαγή «Ο» και εμβολιασμός» ο παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ της Κλινικής COVID του Γ.Ν.Α «Λαϊκό», Δημήτριος Μπασούλης, υπενθύμισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 που εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον στην χώρα μας κατάφερε να επικρατήσει σε δύο περίπου μήνες, όλες τις άλλες παραλλαγές του ιού. Η μεγάλη ικανότητα μεταδοτικότητας φαίνεται ότι σχετίζεται με την ικανότητα του στελέχους να διαφεύγει αποτελεσματικά του ανοσοποιητικού συστήματος έχοντας λόγω των αθροισμένων μεταλλάξεων του, αποκτήσει «αντίσταση» στην πρόσδεση του ιού με τα αντισώματα. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με μελέτη από τη Δανία, υπολογίστηκε ότι εάν ένα άτομο στην οικογένεια έχει προσβληθεί από τον ιό, η πιθανότητα μετάδοσης σε δεύτερο άτομο ήταν 21% για την παραλλαγή δέλτα και 31% για την όμικρον. Ωστόσο, η απόκτηση φυσικής ανοσίας από προηγούμενη λοίμωξη δεν επαρκεί έναντι νέων μεταλλάξεων. Από στοιχεία από το Κατάρ προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα της προστασίας από προηγούμενη λοίμωξη στην περίπτωση των άλφα, βήτα και δέλτα παραλλαγών ήταν 85-90%, ενώ για την όμικρον έπεφτε στο 56%. Σύμφωνα με εθνικές μελέτες στον Καναδά, ότι ακόμα και αν η αποτελεσματικότητα μετά την τρίτη δόση εμβολίου για προστασία από νόσο φτάνει μόλις το 61%, η προστασία από σοβαρή νόσο φτάνει το 95%!
Κατά τη Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «COVID-19 και Εμβολιασμοί 2022» που διεξήχθη υπό την προεδρεία της Ομότιμης Καθηγήτριας Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και της Ομότιμης Καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας της ΕΣΔΥ, Προέδρου της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας Τζένης Κουρέα – Κρεμαστινού τονίστηκε πως μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή και ο εμβολιασμός, αν και απαραίτητος, επιτυγχάνει χαμηλότερα επίπεδα ανοσολογικής απάντησης. Αξιοσημείωτο είναι πως τα άτομα με HIV λοίμωξη φαίνεται να αναπτύσσουν παρόμοια ανοσιακή απόκριση με τους υγιείς, αν και αυτή φθίνει όσο μειώνεται ο αριθμός των CD4+ Τ λεμφοκυττάρων. Οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως αυτοί με λεμφώματα και χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και κυρίως εάν βρίσκονται υπό αγωγή, ιδιαίτερα με anti-CD20 μονοκλωνικά αντισώματα ή CAR-T cells, όπως υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο παθολόγος κ. Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Η πανδημία COVID-19 έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στην υγεία και την κοινωνία που δεν είχαν το χρόνο να μελετηθούν τόνισαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής Ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Άγγελος Χατζάκης και ο κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ