Το μέλλον των αντισυλληπτικών αλλάζει δραστικά, καθώς κύριο γνώρισμα τους δεν θα είναι πλέον τα παραδοσιακά χαπάκια, αλλά τα «τσιπάκια», τα οποία μάλιστα θα είναι και τηλεκατευθυνόμενα.
Το «τσιπ», που θα έχει διάσταση 20Χ20Χ7 χιλιοστών, απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα ορμόνης καθημερινά επί 16 μέρες, κάτι που η υποψήφια μπορεί να σταματήσει όποτε θέλει μέσω ενός ασύρματου τηλεχειριστήριου, εφόσον δεν επιθυμεί ή δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει την αντισύλληψη.
Η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, αναπτύσσεται περαιτέρω από την αμερικανική εταιρεία MicroCHIPS της Μασαχουσέτης και χρηματοδοτείται παράλληλα από τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.
Όπως μεταδίδει το BBC, κλινικά θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2015 και κατόπιν τούτου, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά το 2018, σε τιμή ιδιαίτερα ανταγωνιστική.
Οι ορμόνες είναι αποθηκευμένες μέσα στο «τσιπάκι» σε ξεχωριστές μικροσκοπικές θήκες. Μια ασθενής ηλεκτρική εκκένωση, που προέρχεται από μια μικρή εσωτερική μπαταρία, λιώνει ένα πολύ λεπτό προστατευτικό περίβλημα που συγκρατεί κάθε θήκη, απελευθερώνοντας έτσι κάθε μέρα 30 μικρογραμμάρια μίας ορμόνης προγεστίνης (levonorgestrel) στο σώμα. Το τσιπ μπορεί να λειτουργεί έως 16 χρόνια και μετά να αφαιρεθεί (ή και νωρίτερα, αν το επιθυμεί η γυναίκα).
Τηλε-κατευθυνόμενα «τσιπάκια» τα αντισυλληπτικά του μέλλοντος
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά-Εξαπλασιάστηκε η κοκαΐνη στα λύματα της Αθήνας
Αλλαγές στη διοίκηση Νοσοκομείων Αττικής
Σε έναν μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων
SOS Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τηλεϊατρικής
Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους
Comments (0)