Τον πήχη ψηλά θέτει το Γ.Ν. Παπαγεωργίου για το ζήτημα του ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής. Στο πλαίσιο πρόληψης και του ελέγχου στόχος του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι να αποτελέσει πρότυπο στο ζήτημα αυτό.
Το εγχείρημα θα επιτευχθεί μέσω της ένταξής του στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής, όπως τονίζεται σε σχετική διαδικτυακή ανακοίνωση του νοσοκομείου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζεται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO.
Η ολοκλήρωση του θα επιτευχθεί με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύψους 5 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος 10 ελληνικά νοσοκομεία, ενώ από τη δε Θεσσαλονίκη συμμετέχει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Στην σχετική παρουσίαση του προγράμματος λίγους μήνες πριν είχαν αναδειχθεί τα στοιχεία για τη κατάχρηση των αντιβιοτικών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών σε νοσοκομεία της Ε.Ε. το 2016-17, ο επιπολασμός της χρήσης αντιβιοτικών στην Ελλάδα έφτανε στο 55,6%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 30,5%. Επίσης, η χώρα μας καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (HAI) στην Ευρώπη, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε πολλά διαφορετικά φάρμακα.
Στην εκδήλωση είχε επισημάνει η αν. καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ κα Δάφνη Καϊτελίδου πως «στις χώρες του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι το 15% της συνολικής νοσοκομειακής δραστηριότητας και δαπανών είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της αντοχής στα αντιβιοτικά. Aν και στην Ελλάδα η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και η αναφορά τους έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αυτές οι βελτιώσεις στην καταγραφή και αναφορά δεν φαίνεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών έκθεσης των ασθενών, τα οποία παραμένουν από τα χειρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Health at a Glance, 2019) προκύπτει πως η Ελλάδα παραμένει πρώτη χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών (DDDs/1000 pop.) μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Η κ. Καϊτελίδου υποστήριξε πως μπορεί αυτό το φαινόμενο να εξαλειφθεί με την πρόληψη μέσω υλοποίησης μέτρων βελτίωσης της ποιότητας με χαμηλό σχετικά κόστος, ειδικότερα όταν συγκριθεί με το κόστος των λαθών των επαγγελματιών υγείας.
Σύστημα Παρακολούθησης
Σε μια προσπάθεια δημιουργίας «ασπίδας» των νοσηλευόμενων ασθενών, έχει προβλεφθεί η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Παρακολούθησης Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής, προκειμένου να διασφαλιστούν τα αναγκαία δεδομένα για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών. Το σύστημα αυτό θα ελέγχει και θα αξιολογεί την πρόοδο των πολιτικών πρόληψης για την εξάλειψη λοιμώξεων σχετικών με την υγειονομική περίθαλψη και τη μείωση της μικροβιακής αντοχής. Στο πνεύμα της πρόληψης, έχει προβλεφθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με διαπίστευση στις βασικές αρχές πρόληψης και ελέγχου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ