«Μπαλάκι» μεταξύ νοσοκομείων έγινε ένας 17χρονος με εγκεφαλική παράλυση και 90% ποσοστό αναπηρίας, καθώς οι γιατροί αρνήθηκαν να τον νοσηλεύσουν λόγω… πρωτοκόλλου.
Ο νέος, που “ξέφυγε” κυριολεκτικά τελευταία στιγμή από τα “δόντια” του Χάρου, μεταφέρθηκε με σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία όπου εισήχθη αρχικά στην παιδιατρική κλινική. Η ακτινογραφία που έβγαλε, στο μεταξύ, έδειξε ότι χρειάζεται αξονική και εισαγωγή στη ΜΕΘ καθώς κινδύνευε η ζωή του.
Σύμφωνα με τη μητέρα του 17χρονου, όμως, η υπεύθυνη γιατρός της ΜΕΘ εν γνώσει του διοικητή αρνήθηκε να τον νοσηλεύσει, επικαλούμενη το πρωτόκολλο με βάση το οποίο γίνονται δεκτοί ασθενείς έως 16 ετών. Το ίδιο και ο υπεύθυνος στον Αξονικό. “Δεν ήρθαν να τον δουν να καταλάβουν ότι το παιδί μας είναι 17 ετών, αλλά η σωματική του κατάσταση είναι ενός μωρού παιδιού” λέει με παράπονο και αγανάκτηση η μητέρα του ασθενή, επισημαίνοντας ότι το παιδί ζυγίζει μόλις 13 κιλά.
Κατόπιν η μητέρα του αναγκάστηκε να τον μεταφέρει στο Σωτηρία. Η ίδια και το ανάπηρο παιδί της ήρθαν για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με το “σκληρό” πρόσωπο του δημόσιου συστήματος υγείας.
“Μου είπαν να κατέβω να πάρω το παιδί στην κατάσταση που ήταν και να βγω έξω να πάρω εγώ το ΕΚΑΒ για να μας πάει στο Σωτηρία” αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι από το Παίδων δεν μπορούσαν να βρουν κάποιον άνθρωπο στο Σωτηρία. Όταν τελικά συνεννοήθηκαν, όμως, το ασθενοφόρο ήρθε χωρίς γιατρό. Μετά από παρακάλια και φοβέρες της ταλαίπωρης μητέρας, ένας γιατρός του Παίδων δέχτηκε να συνοδεύσει τον 17χρονο.
Στο Σωτηρία έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις, αλλά στο μεταξύ είχε περάσει σε κατάσταση σήψης. Οι γιατροί, όμως, δεν μπορούσαν να διασωληνώσουν έναν ασθενή 13 κιλών αφού τα υλικά που διέθεταν είχαν προδιαγραφές για ενηλίκους. Με προσωπική παρέμβαση μίας γιατρού, το Σωτηρία δανείστηκε τα απαραίτητα υλικά από το Παίδων και ο 17χρονος διασωληνώθηκε, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης.
Κάπως έτσι η νέος σώθηκε. Η ταλαιπωρία του ίδιου και της οικογένειάς του δεν τελείωσε παρόλα αυτά εκεί, καθώς από τη ΜΕΘ μεταφέρθηκε απευθείας στο σπίτι για παρακολούθηση από ιδιώτες γιατρούς, με το φόβο πως σε κλινική ενηλίκων δεν θα μπορούσε να έχει σωστή νοσηλεία.
Την επιστολή “γροθιά στο στομάχι” της μητέρας του 17χρονου, κοινοποίησε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Μαζί και την απάντηση του ΚΕΣΥ σε σχετικό ερώτημα όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πως σε ειδικές περιπτώσεις το όριο ηλικίας (όπως η προαναφερόμενη) η εισαγωγή στα παιδιατρικά τμήματα ή στις ΜΕΘ παίδων αυξάνεται στα 18 έτη, από 16 που προβλέπεται κανονικά.
“Πιστεύω όλοι καταλαβαίνουμε ότι, η εφαρμογή της απόφασης για νοσηλεία στα 18 είναι μέτρο που θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν τα νοσοκομεία. Ας γίνει η αρχή με άμεση νομοθέτηση, για όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών με οξύ ή χρόνιο πρόβλημα υγείας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα” σχολιάζει ο πρόεδρός της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, Κων/νος Νταλούκας. “Αν υπάρξουν τεχνικά κωλύματα ας δοθεί η δυνατότητα να λύνονται μέσα από συνεννόηση των διοικητικών υπηρεσιών των παιδιατρικών νοσοκομείων, του νοσηλευτικού προσωπικού και των παιδιάτρων με κλινικές ενηλίκων και υπέρβαση κάθε δυσκολίας, έτσι ώστε να προστατευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υγεία του παιδιού αυτού” συμπληρώνει.
Αναφερόμενος, τέλος, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εκτιμά πως μπορεί κάλλιστα να ληφθεί και ισχύσει η απόφαση η εξέταση, η συνταγογράφηση και η παραπεμπτικογραφία των παιδιών μέχρι 18 ετών, να γίνεται από παιδιάτρους. “Γιατί έχουμε αφήσει τα παιδιά αυτά σε γκρίζα ζώνη;” αναρωτιέται.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ