Τις παράπλευρες συνέπειες του καπνίσματος ανέδειξε, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Οι δράσεις για την εξάλειψη του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσουν τις χώρες να προλάβουν εκατομμύρια ασθένειες και θανάτους από νοσήματα που σχετίζονται με τον καπνό, αλλά και να καταπολεμήσουν τη φτώχια και, σύμφωνα με την πρώτη σχετική έρευνα του ΠΟΥ, να μειώσουν τη μεγάλης κλίμακας υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Φέτος, ο ΠΟΥ αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους το κάπνισμα απειλεί την ανάπτυξη των κρατών διεθνώς, καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα ελέγχου του τσιγάρου. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση του μάρκετινγκ και της διαφήμισης του καπνίσματος, την προώθηση απλών πακέτων προϊόντων καπνού, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και διασφαλίζοντας πως κλειστοί δημόσιοι χώροι και χώροι εργασίας είναι χωρίς καπνό.
Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και κοστίζει στα νοικοκυριά και τις κυβερνήσεις πάνω από 1,4 εκατομμύρια δολάρια, μέσω των δαπανών υγείας και της απώλειας παραγωγικότητας.
«Το κάπνισμα μας απειλεί όλους», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Dr Margaret Chan. «Το τσιγάρο επιδεινώνει τη φτώχεια, μειώνει την οικονομική παραγωγικότητα, ενισχύει τις κακές διατροφικές επιλογές των νοικοκυριών και μολύνει τον εσωτερικό αέρα», προσθέτει.
Όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που στοχεύει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και την εξάλειψη της φτώχειας. Στοιχεία κλειδιά της είναι η εφαρμογή του Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του ΠΟΥ και έως το 2013 η μείωση κατά 1/3 τους πρώιμους θανάτους από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές νόσοι, ο καρκίνος και ο διαβήτης, στις οποίες το τσιγάρο είναι σημαντικός παράγοντας.
Η πρώτη έκθεση του ΠΟΥ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του καπνίσματος έδειξε ότι τα απόβλητα του καπνού περιλαμβάνουν πάνω από 7 χιλιάδες χημικά που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, ανάμεσα τους και καρκινογόνα.
Οι εκπομπές καπνού εκλύουν στο περιβάλλον χιλιάδες τόνους καρκινογόνων, τοξικών και αερίων του θερμοκηπίου. Μάλιστα, τα απορρίμματα καπνού είναι ο μεγαλύτερος τύπος απορριμάτων ανά χώρα διεθνώς. Πάνω από 10 με 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα, που πωλούνται καθημερινά, καταλήγουν στο περιβάλλον, ενώ τα αποτσίγαρα αποτελούν το 30% με 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τον καθαρισμό αστικών και παραλιακών περιοχών.
Την ίδια ώρα, περίπου 860 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές διαβιούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι στα φτωχότερα νοικοκυριά, τα έξοδα για προϊόντα καπνού αντιστοιχούν σε περισσότερο από 10% των συνολικών εξόδων, δηλαδή λιγότερα χρήματα για φαγητό, εκπαίδευση και περίθαλψη. Η καλλιέργεια καπνού κρατά παιδιά εκτός σχολείου. 10% με 14% των παιδιών από οικογένειες καλλιεργητών δεν πηγαίνουν σχολείο γιατί χρειάζεται να εργαστούν στα χωράφια. 60% με 70% των καλλιεργητών καπνού είναι γυναίκες, οι οποίες έρχονται σε επαφή με επικίνδυνα χημικά.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ