Έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η αποκατάσταση του ασθενούς μπορεί να επιταχυνθεί με απλές δραστηριότητες, όπως το να παίζει χαρτιά ή να προσπαθεί να πετάξει από απόσταση ένα μπαλάκι μέσα σε ένα καλάθι, όπως επισημαίνει μια νέα επιστημονική έρευνα.
Τα απλά πράγματα όπως τα χαρτιά και το «μπάσκετ» στο καλάθι των αχρήστων, είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο αποτελεσματικά- με το να παίζει ο ασθενής παιγνίδια εικονικής πραγματικότητας, όπως επισημαίνουν ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο Γκουστάβο Σαπόσνικ του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «The Lancet Neurology».
Η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 14 ιατρικά κέντρα τεσσάρων χωρών, χωρίζοντας τυχαία τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία έπαιξε δέκα φορές επί μία ώρα κάθε φορά παιγνίδια στην παιγνιδομηχανή Nintendo Wii, ενώ η δεύτερη ομάδα αφιέρωσε τον ίδιο χρόνο σε χαρτιά και επιτραπέζια παιγνίδια. Και οι δύο ομάδες έκαναν παράλληλα τη συνήθη θεραπεία φυσικής αποκατάστασης.
Η δεύτερη ομάδα εμφάνισε βελτίωση 40%, έναντι 30% της πρώτης ομάδας, στις κινητικές λειτουργίες των ασθενών. Από πλευράς δύναμης, δεξιότητας, ποιότητας ζωής και αυτοεξυπηρέτησης σε καθημερινές δραστηριότητες, οι δύο ομάδες είχαν περίπου ίδιες επιδόσεις ή υπερτερούσε ελαφρά η δεύτερη.
«Σε όλους μας αρέσει η νέα τεχνολογία και έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είναι καλύτερη από τις παλαιομοδίτικες στρατηγικές, όμως μερικές φορές αυτό δεν ισχύει. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοσθούν οπουδήποτε και να είναι το ίδιο αποτελεσματικές με την τεχνολογία» δήλωσε ο Σαπόσνικ.
Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ενθαρρυντικό νέο για τους περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι κάθε χρόνο παθαίνουν εγκεφαλικό.

Η τράπουλα ως μέσω αποκατάστασης του εγκεφαλικού
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Κρίση στην Ογκολογική του ΠΓΝ Ιωαννίνων με σοβαρές καταγγελίες για αυταρχισμό και επικίνδυνες πρακτικές
Νέος τρόπος χορήγησης πρόσθετων αμοιβών στο ΕΣΥ
Αναθεωρήθηκαν οι κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Κλείσιμο μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πιερία: 96 νεφροπαθείς σε καθημερινή ταλαιπωρία
Απόφαση-έκτρωμα του Υπουργείου Υγείας δημιουργεί “ανύπαρκτη” ιατρική εξειδίκευση















Comments (0)