Ζητήματα σχετικά με την ανοσία μετά την λοίμωξη από τον ιό, την θεραπεία μέσω πλάσματος αλλά και θέματα σχετικά με το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ανέπτυξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως δε διαβεβαίωσε ό ίδιος, ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός με ελέγχους σε οίκους ευγηρίας για την προστασία της ευαίσθητης ομάδας των ηλικιωμένων.
Το τελευταίο 24ωρο πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε συνέχιση διερεύνησης κρουσμάτων. Στόχος είναι να μην εκτεθούν ευάλωτες ομάδες. Έλεγχοι διενεργήθηκαν σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, ενώ δείγμα λήφθηκε από τα κλιματιστικά και τις επιφάνειες.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε από την πλευρά του ότι γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι και κάλεσε τους υπεύθυνους των μονάδων να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες, προειδοποιώντας ότι εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές για απειλή ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.
31 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2145 κρούσματα, το 56% αυτών ήταν άνδρες. Εξ αυτών:
Με τα υπάρχοντα δεδομένα και από τις επιδημίες των άλλων κοροναϊών φαίνεται πως “χτίζεται” ανοσία σε όσους ασθενείς υπάρχει λοίμωξη. «Κάποιοι θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό ανοσίας από άλλους» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Η ανοσία αυτή αναμένεται να κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά.
Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία,τοπότε εκτιμάται ότι η μόλυνση αυξανομένου αριθμού ανθρώπων θα οδηγήσει στην ανοσία της αγέλη. Άρα ένα μολυσμένο άτομο έχει λιγότερη πιθανότητα να έρθει σε επαφή με ένα μη μολυσμένο και να το μολύνει οπότε θα επιβραδυνθεί η εμφάνισή του ή θα εξαφανιστεί τελείως.
Την εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να εγκριθεί πρωτόκολλο για την έγχυση πλάσματος σε βαριά ασθενείς, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2 με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, το οποίο και θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια επτά νοσοκομείων. Στη συνέχεια θα καταρτιστεί λίστα εθελοντών- με όσους ασθενείς θα έχουν αναρρώσει, δεν φέρουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για τον ιό τουλάχιστον για δυο εβδομάδες-, ώστε να γίνει πλασμα-αφαίρεση. Εφόσον η μέθοδος λειτουργήσει στους βαριά ασθενείς, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι θα υπάρχει ένα ακόμη όπλο στην θεραπευτική φαρέτρα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ