Με διαδικασίες εξπρές και εύλογα ερωτήματα για τις τεχνικές προδιαγραφές βγήκε στον αέρα το βράδυ τις 24ης Μαρτίου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια 10.000.000 self tests, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση να διανείμει δωρεάν από τις αρχές Απριλίου.
Η πρόσκληση φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και το πρώτο πράγμα, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών λήγει τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου. Δηλαδή, αν λάβουμε υπόψη μας την αργία της 25ης Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεση τους μόλις μία ημέρα για να ετοιμάσουν τις προσφορές τους!
Και όχι μόνο αυτό. Ο ανάδοχος που θα επιλέγει θα πρέπει να έχει παραδώσει τα τεστ μέσα σε 7 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Γεγονός που μπορεί εν μέρει να είναι αναμενόμενο λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της προμήθειας, όμως εύλογα γεννά αμφιβολίες για την τήρηση της διαφάνειας.
Τεχνικές προδιαγραφές
Υπάρχουν και άλλα “γκρίζα” σημεία, που αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές. Ειδικότερα, η πρόσκληση ορίζει μεταξύ άλλων ότι το self test θα πρέπει:
διαδικασίας από μη ειδήμονες. Στις οδηγίες να περιγράφεται το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα με σαφήνεια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιο “ενδιαφέρουσα” προδιαγραφή είναι η τελευταία. Διότι λέγεται ότι υπάρχει μόνο μία εταιρεία που είναι καταχωρημένη στη λίστα BfArM. Τι είναι αυτό; Είναι τα αρχικά του (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, BfArM), δηλαδή, του αντίστοιχου γερμανικού ΕΟΦ.
Για του λόγου τω αληθές παρατίθεται η σχετική λίστα, που δημοσιεύουν οι αρμόδιες γερμανικές αρχές εδώ. Το μοναδικό που εμφανίζεται είναι το CLINITEST Rapid COVID-19 Self-Test της εταιρείας Siemens. Ο προϋπολογισμός για την προμήθεια ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ