Απόπειρα υπονόμευσης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης καταλογίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απόσχιση ογκολογικών κλινικών από τα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Εργαλειοποίηση» της δωρεάς ενός κοινωφελούς Ιδρύματος, όπως το «ΕΛΠΙΔΑ» αποδίδει στη κυβέρνηση ο κ. Ξανθός με στόχο τη «μετάλλαξη» του δημόσιου χαρακτήρα της Ογκολογικής Μονάδας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
«Πυρά» εξαπολύει ο πρώην υπουργός για εκχώρηση σε ιδιώτες των «φιλέτων» του ΕΣΥ και της ακύρωσης στη πράξη της καθολικής, ισότιμης και δωρεάν φροντίδας υγείας. Υποδαύλιση του ΕΣΥ βλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Με το ν/σ αυτό, ένα τμήμα υψηλών προδιαγραφών που εδώ και χρόνια, χάρη στην ανεκτίμητη προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του, έχει γίνει κέντρο αναφοράς για την παιδιατρική ογκολογική φροντίδα διεθνώς, παύει να αποτελεί οργανικό στοιχείο του ΕΣΥ και εξαιρείται ρητά από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία (οργανόγραμμα, διοικητικό συμβούλιο με εκπροσώπηση γιατρών και εργαζομένων, διαδικασία προσλήψεων, προμήθειες, πειθαρχικές διαδικασίες κλπ)».Ο ίδιος επικαλείται τη στάση εργαζόμενων του νοσοκομείου και γονέων των μικρών ασθενών και υποστηρίζει «ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτή τη διοικητική αλλαγή και ότι γίνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω κυβερνητικών ιδεοληψιών και εξαρτήσεων από ιδιωτικά συμφέροντα». Μάλιστα, ο κ. Ξναθός προσθέτει πως το Ογκολογικό Κέντρο θα συνεχίσει να επιχορηγείται κανονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και το προσωπικού του θα πληρώνεται από το Υπουργείο Υγείας.
Όσο για τις μεταμοσχεύσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι το υπάρρχο θεσμικό πλαίσιο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, η οποία έχει έλλειμα εθνικής στρατηγικής, η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός επικρίνει την κυβέρνηση γιατί «ενώ υιοθετεί τη βασική κατεύθυνση του «Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων» που εκπονήθηκε από το LSE με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση και διασφάλισε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική αποδοχή, επιλέγει να μην συμπεριλάβει στο υπό συζήτηση ν/σ σημαντικές αλλαγές που εμπεριέχονται στο «Εθνικό Σχέδιο». Ούτε ενισχυμένη χρηματοδότηση και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΜ προβλέπεται, ούτε μέριμνα για αύξηση μοσχευμάτων από πτωματικούς δότες, ούτε γενναία λειτουργική υποστήριξη των ΜΕΘ και κίνητρα για το προσωπικό που εμπλέκεται στην προετοιμασία της μεταμόσχευσης, ούτε επάρκεια συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα, ούτε σχέδιο στοχευμένης πρόληψης και περιορισμού της ζήτησης μοσχευμάτων (η Ελλάδα είναι η 1η χώρα στην Ευρώπη σε νέες περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας/εκατομμύριο πληθυσμού), ούτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα των μεταμοσχεύσεων».
Συνολικά ο κ. Ξανθός κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για μεταρρυθμίσεις «κατώτερες των αναγκών» και για έλλειμμα ενός επιβεβλημένου restart στη Δημόσια Υγεία και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. «Η δρομολογημένη – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – κατασκευή του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου από το Ίδρυμα Ωνάση και η ύπαρξη για πρώτη φορά Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, αποτελούν δύο σημαντικές προϋποθέσεις μιας ολοκληρωμένης εθνικής μεταμοσχευτικής πολιτικής, που όμως συνολικά δεν προκύπτει λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» σημειώνει ο κ. Ξανθρό, σχολιάζοντας ότι ενέχεται κίνδυνος απώλειας της ευκαιρίας για την αναβάθμιση του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ