Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα διακρίθηκε με βραβείο από τη «Σύμπραξη για υγιείς πόλεις». Η ελληνική πρωτεύουσα διακρίθηκε για την πρόληψη της υπερβολικής δόσης ουσιών. Κύριοι συντελεστές της επιτυχίας είναι οι καθηγητές Αγγελος Χατζάκης και Βάνα Σύψα, η υπεύθυνη του δήμου Αθηναίων για τις εξαρτήσεις Φωτεινη Λεομπίλλα και ο πρόεδρος του συλλόγου Προμηθέας Γιώργος Καλαμίτσης.
Η Αθήνα είναι ανάμεσα στις πέντε πόλεις που κέρδισαν το βραβείο. Κάθε πόλη από έλαβε 150.000 δολάρια ΗΠΑ για την προώθηση του έργου. Η ελληνική πρωτεύουσα βραβεύτηκε για την αύξηση της πρόσβασης στον παράγοντα αναστροφής της υπερβολικής δόσης οπιοειδών, τη ναλοξόνη, σε οργανώσεις που εδρεύουν στην κοινότητα και στους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η πόλη άρχισε ακόμη να ερευνά τις αιτίες θανάτου μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών για να κατανοήσει καλύτερα τον αντίκτυπο της χρήσης υπερβολικής δόσης.
Σημειώνεται ότι η Σύμπραξη για τις Υγιείς Πόλεις, που ιδρύθηκε το 2017, αποτελείται από 70 πόλεις που συνεργάζονται για την πρόληψη των μη επιδημιολογικών νοσημάτων και των τραυματισμών. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής, πέντε πόλεις-μέλη αναγνωρίστηκαν με το βραβείο της Σύμπραξης για τις Υγιείς Πόλεις 2023 για τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στην υγεία του πληθυσμού τους και την επίτευξη βιώσιμων και διαρκών βημάτων προς την κατεύθυνση της πρόληψης των ΜΣΝ και των τραυματισμών που μπορούν να αναπαραχθούν σε άλλες δικαιοδοσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη στο είδος της Σύνοδος Κορυφής συγκλήθηκε στο Λονδίνο από το Bloomberg Philanthropies, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Vital Strategies και τον δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan. Κατά την εναρκτήρια σύμπραξη για τις Υγιείς Πόλεις στη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο, αναγνωρίστηκαν πέντε παγκόσμιες πόλεις από τις χώρες Ελλάδα, Ινδία, Μεξικο, Ουρουγουά και Καναδά για τα επιτεύγματά τους στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΣΝ) και των τραυματισμών.
Επιδίωξη της Σύμπραξης αποτελεί η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων στα αστικά κέντρα. Η πρωτοβουλία έγκειται στο γεγονός ότι τα μη επιδημιολογικά νοσήματα – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του καρκίνου, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων – και οι τραυματισμοί ευθύνονται για περισσότερο από το 80% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Η προσπάθεια αυτή επικεντρώνει στη δυνατότητα των πόλεων να μεταμορφώσουν την καταπολέμηση των μη επιδημιολογικών νοσημάτων και των τραυματισμών, εφαρμόζοντας πολιτικές για τη σημαντική μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου.
Η Σύνοδος Κορυφής αναδεικνύει βέλτιστες πρακτικές και αποδεδειγμένες παρεμβάσεις, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η δημόσια υγεία κινδυνεύει να καταστεί λιγότερο σημαντική προτεραιότητα τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. «Οι πέντε πόλεις που αναγνωρίζονται σήμερα αποδεικνύουν ότι οι δήμαρχοι μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρή πρόοδο για την προστασία της υγείας των πολιτών τους», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ