“Στοίχημα” για την κυβέρνηση χαρακτήρισε ο Ανδρέας Ξανθός τη σταδιακή υπέρβαση των δημοσιονομικών περιορισμών στην Υγεία, ώστε η καθολική κάλυψη του πληθυσμού να καταστεί ουσιαστικό δικαίωμα των Ελλήνων.
Στην Αστάνα του Καζακστάν βρέθηκε στις 25-26/10/ 2018 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον αν. γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Σταμάτη Βαρδαρό, για να πάρει μέρος στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με αφορμή τα 40 χρόνια από τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα το 1978.
Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), “επισφράγισε” την προσήλωσή της στο “αξιακό” αποτύπωμα και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ιστορικής Διακήρυξης, δεσμευόμενη να ενισχύσει το σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης ως ένα ουσιαστικό βήμα προς την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Διακήρυξη αυτή δεν ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα ή κοινωνικά ουδέτερη, αλλά ένα βαθύτατα πολιτικό πρόταγμα ισότητας στην πρόσβαση των ανθρώπων σε αποτελεσματική φροντίδα υγείας και δικαιοσύνης στην κατανομή των δημόσιων πόρων υγείας.
“Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί διαιρετική τομή ανάμεσα στην προοδευτική και νεοφιλελεύθερη πολιτική υγείας, επειδή είναι πολιτική επιλογή που προϋποθέτει προσήλωση στην ιδέα της ισότητας και της εξάλειψης των κοινωνικών και υγειονομικών ανισοτήτων” τόνισε.
Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε, παράλληλα, στο πολιτικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών – που είναι ακόμα πάνω από το 20% του πληθυσμού – στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω της ενδυνάμωσης του δημόσιου τομέα υγείας.
“Σε περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών, αυξήσαμε τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους του ΕΣΥ, περιορίζουμε οικονομικές επιβαρύνσεις των ασθενών και ανισότητες στη φροντίδα, επενδύουμε στην ΠΦΥ και την πρόληψη, οργανώνουμε την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων, ενισχύουμε τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης, καθώς και τη δημόσια οδοντιατρική φροντίδα” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδική αναφορά, στο πλαίσιο αυτό, έκανε στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με την επιστημονική και τεχνική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.
“Η ολοκληρωμένη, συνεχής, τεκμηριωμένη και δωρεάν φροντίδα, η αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας με έμφαση στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα, η τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας και οι πολιτικές Δημόσιας Υγείας, είναι η απάντηση στην ασυμμετρία αναγκών και πόρων και στο αίτημα της καθολικότητας, ισότητας και αποτελεσματικότητας στην Υγεία” είπε σχετικά και παρέθεσε στοιχεία για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς το στόχο αυτό. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τις πρώτες ενδείξεις σημαντικής μείωσης των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, κυρίως για λόγους οικονομικούς, οι οποίες από 4,1% στο σύνολο του πληθυσμού το 2009 έφτασαν στο 14,4% το 2016 και υποχώρησαν στο 10,9% το 2017, μετά το νόμο για τους ανασφάλιστους.
“Το στοίχημα σήμερα, μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι να υπερβούμε σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας και να εγγυηθούμε ότι η καθολική κάλυψη δεν θα είναι ένα τυπικό αλλά ένα ουσιαστικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας μας” τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ