Τις προθέσεις της κυβέρνησης και για τα Ορφανά Φάρμακα περιέγραψε, κατά την εισήγηση του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Μάλτα, ο Ανδρέας Ξανθός.
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα για χώρες με δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω προγραμμάτων λιτότητας. Ανέδειξε, μάλιστα, ως ιδανικό τόπο το πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς (ΕΔΑ).
Κατά τον κ. Ξανθό επιχειρείται πλήρης αναμόρφωσης του υφιστάμενου θεσµικού πλαισίου, αρχής γενομένης με τη ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων, δίνοντας του τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα ΕΔΑ ως «συνεργαζόμενοι εταίροι», έτσι ώστε «να ταξιδεύουν οι πληροφορίες και όχι ο ασθενής».
«Η δημιουργία μιας κοινής βάσης κλινικών δεδομένων και πληροφοριών, η δυνατότητα προώθησης του ευρωπαϊκού μητρώου σπάνιων νόσων και η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και προώθησης των κλινικών μελετών, θα συμβάλλει στη διάχυση της μέχρι σήμερα κατακερματισμένης γνώσης και των ορθών πρακτικών, θα προσφέρει «προστιθέμενη αξία» για τους ασθενείς και μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό διαπραγματευτικό «εργαλείο» των κ-μ για την επιτάχυνση της παραγωγής νέων ορφανών φαρμάκων από τη φαρμακοβιομηχανία και για την εξεύρεση μοντέλων κοινής διαπραγμάτευσης-προμήθειας καινοτόμων φαρμάκων για τις σπάνιες ασθένειες , εξασφαλίζοντας «δίκαιες» και κοινωνικά αποδεκτές τιμές», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Όπως εκτίμησε ο Υπουργός Υγείας, με αφετηρία την εθελοντική διακρατική συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής εμπειρίας και καλών πρακτικών, είναι εφικτή, με ισχυρή πολιτική βούληση, η διασυνοριακή εκπαίδευσης, το κοινό horizon scanning και η κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) για τα ορφανά φάρμακα, στα πλαίσια της EUnetHTΑ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έκθεση του Ευρωκοινουβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη επαναξιολόγησης του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ορφανά φάρμακα, ιδίως την έννοια της «μη καλυπτόμενης ιατρικής ανάγκης». Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται λόγος και για επανεξέταση των κινήτρων για την ενθάρρυνση της έρευνας στο πεδίο των σπάνιων παθήσεων, αλλά με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών και οικονομικά προσιτών φαρμάκων, που θα συνεισφέρουν στην κάλυψη πραγματικών αναγκών και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στα αναγκαία ορφανά φάρμακα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ), το οποίο λειτουργεί ως κρατική φαρμακαποθήκη, με συνολικό ετήσιο κόστος 30 εκατ. ευρώ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ