Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του ιού κατά κύριο λόγο σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ξεπέρασε τις 3.000 και των ενεργών κρουσμάτων τις 35.000. Μέσα σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 19% και των εισαγωγών στις ΜΕΘ κατά 15%.
Όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, η πίεση συνεχίζεται στα νοσοκομεία της 3ης, 4ης και 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη). Η δραματική εικόνα αποτυπώνεται στα παρακάτω γραφήματα:
Ακόμη, η κα Γκάγκα παρουσίασε στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες αύξησης των κλινών ΜΕΘ:
- Στην 1η ΥΠΕ Αττικής, οι κλίνες εντατικής 156 το Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα είναι 374, από τις οποίες 189 είναι για περιστατικά covid. Δηλαδή, σήμερα, οι κλίνες μόνο για covid είναι περισσότερες από όσες είχαμε για το σύνολο των περιστατικών το 2019.
- Στην 3η ΥΠΕ, είχαμε 71 κλίνες και σήμερα 124 από τις οποίες 94 για covid.
- Στην 4η ΜΠΕ, είχαμε 70 και σήμερα έχουν αυξηθεί σε 135 από τις οποίες 74 για covid.
- Στην 5η ΥΠΕ ήταν 75 το 2019 και σήμερα είναι 95 από τις οποίες οι 62 για covid.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κάλεσε για μία ακόμη φορά τους ενήλικες και ειδικά εκείνους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Επίσης, κάλεσε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις να προσέλθουν να κάνουν και την 3η αναμνηστική δόση, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι η 3η δόση αυξάνει σημαντικά την προστασία από βαριά νόσηση, νοσηλεία και θάνατο.
Το μόνο θετικό στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι ότι δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας, γεγονός που δείχνει ότι η τήρηση των μέτρων και τα πολλά τεστ αποδίδουν. Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση και στα πανεπιστήμια, γεγονός που δείχνει επίσης ότι τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι επαρκή.
Η καθηγήτρια στάθηκε στον εμβολιασμό εγκύων και λεχωϊδών, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες των επιστημονικών φορέων τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Τέλος, όσον αφορά το γεγονός ότι υπάρχουν εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η θνητότητα είναι σημαντικά μικρότερη σε άτομα, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Ο επίκουρος καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ένας στους τρεις άνω των 70 ετών θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν κολλήσει τον ιό. Αν έχει ένα υποκείμενο νόσημα αυξάνονται οι πιθανότητες κατα 50%. Με το εμβόλιο ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται κατά 10-20 φορές. Άρα αντί να χάνονται οι 50 στους 100 ας χάνονται 2 στους 100, σημείωσε.