Η αρχή έγινε χθες από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche. Η γενική της διευθύντρια, Anne Nijs, τα είπε καθαρά και ξάστερα: αν η ελληνική κυβέρνηση λάβει τα μέτρα, που έχουν διαρρεύσει, τότε οι Έλληνες ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την ίδια πρόσβαση στις νέες θεραπείες, όπως μέχρι σήμερα!
Σε ποια μέτρα αναφέρεται; Όπως σας έχουμε ενημερώσει πρώτοι απ’ όλους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει δύο μέτρα, που εύλογα έχουν αναστατώσει όλες τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες:
Όπως έχουμε γράψει οι αντιδράσεις είναι εύλογες. Διότι εξαρχής η τιμή κάθε νέου φαρμάκου στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή. Θυμίζω ότι δια νόμου είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης των 28.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη θεσπίσει εκπτώσεις (rebates) όγκου και πωλήσεων που κυμαίνονται μεταξύ 13,5%-21%. Και φυσικά το κυριότερο: Εδώ και τρία χρόνια, υπάρχει το μέτρο της αυτόματης επιστροφής σε περίπτωση υπέρβασης (clawback).
Το μέτρο του clawback ισχύει με διάφορες μορφές και σε άλλες χώρες, αλλά είναι της τάξης του 5-8%. Εδώ φθάνει πλέον το 17%!
Σκεφθείτε επίσης το εξής: Για κάθε 100 ευρώ που δαπανά η χώρα μας για φάρμακα, το κράτος καλύπτει πλέον τα 54 ευρώ, τα 22 οι πολίτες από την τσέπη τους και τα 24 ευρώ οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες μέσω των rebates και του clawback.
Τι έρχεται λοιπόν και λέει τώρα η Roche. Ότι αν επιβληθεί και 25% υποχρεωτική έκπτωση σε κάθε νέο φάρμακο, τότε το σύστημα καθίσταται μη βιώσιμο πλέον. Δηλαδή, προειδοποιεί ξεκάθαρα ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη των μέτρων, τότε ξεχάστε νέες θεραπείες!
Ε και τι έγινε θα μου πεις κάποιος; Μία ξένη φαρμακοβιομηχανία, από αυτές που θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν φτάνει που έβγαλε τόσα κέρδη, έρχεται τώρα και μας απειλεί από πάνω;
Πράγματι, η Roche και όλες οι φαρμακευτικές έβγαλαν πολλά χρήματα στη δεκαετία 2000-2009. Μάλιστα, το 2009, φθάσαμε να δαπανούμε ως χώρα 23 δις για υγεία και από αυτά περίπου 8 δις μόνο για φάρμακα (5,6 δις δημόσια δαπάνη). Η συνολική δαπάνη για φάρμακα έφθασε στο 2,8% του ΑΕΠ μας!
Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις της περιόδου αυτής και ειδικά για την 4ετία 2006-2009. Όταν όλες οι χώρες, ακόμη και οι πιο πλούσιες, ελάμβαναν αυστηρά μέτρα αξιολόγησης των νέων φαρμάκων και χρήσης τους μετά από προσεκτική μελέτη, εμείς δεν κάναμε τίποτα. Μόλις ένα φάρμακο λάμβανε τιμή αποζημιωνόταν αμέσως από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το θέμα μας όμως δεν είναι τι έγινε τότε. Αλλά τι κάνουμε τώρα. Δυστυχώς, παρά τα Μνημόνια δεν έχουμε λάβει κανένα διαρθρωτικό μέτρο για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Το μόνο που έγινε είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και αυτή δεν την αξιοποιούμε στο βαθμό, που θα έπρεπε.
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Η ίδια η Roche – όπως και άλλες εταιρείες – δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές, ώστε οι νέες θεραπείες της να αξιολογηθούν και να καταλήξουν σε μυστική συμφωνία για το ύψος της αποζημίωσης.
Τι είδους συμφωνία μπορεί να γίνει; Π.χ. υπάρχουν χώρες που αποζημιώνουν τις φαρμακοβιομηχανίες μόνο για τους ασθενείς, στους οποίους αποδίδουν οι νέες θεραπείες! Για να γίνουν όμως τέτοιες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες, χρειάζεται το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να έχουν γνώση και εμπειρία. Και δυστυχώς εδώ χωλαίνουμε…
Η Ελλάδα είναι μαζί με το Λουξεμβούργο οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη, που δεν διαθέτουν ειδικό οργανισμό για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας. Μάλιστα, σχετική υποχρέωση έχει αναλάβει η χώρα μας από το πρώτο Μνημόνιο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε…
Επίσης, έχουμε αποτύχει πλήρως στην προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία εξακολουθούν να είναι τα ακριβότερα της Ευρώπης (για την προστασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας). Δεν έχουμε θεσπίσει κανενός είδους κίνητρο σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, ώστε να αυξήσουμε τη χρήση φθηνών φαρμάκων. Έχουμε υιοθετήσει με τεράστια καθυστέρηση πρωτόκολλα, αλλά αυτά δεν είναι δεσμευτικά!
Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει αναλάβει λέει μια πρωτοβουλία μαζί με άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα κλπ), ώστε από κοινού να πετύχουν καλύτερες τιμές στα νέα φάρμακα. Όμως, είναι αμφίβολο να αποδώσει μία τέτοια προσπάθεια, όταν οι χώρες αυτές έχουν τελείως διαφορετικά συστήματα αποζημίωσης και συμφέροντα…
Εκείνο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια είναι να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία από το εξωτερικό και να δημιουργήσει έναν φορέα αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών υγείας. Επί μήνες όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στρουθοκαμηλικά κρυβόταν πίσω από το δάχτυλό της… Τώρα έρχεται η ώρα να θερίσει ότι έσπειρε τόσον καιρό…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ