Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), λαμβάνοντας υπόψη της αναλύσεις που έγιναν το 2013 με στόχο να ελεγχθεί αν εντοπίζονται 685 είδη παρασιτοκτόνων σε ένα δείγμα 81.000 φρούτων και λαχανικών, κατεργασμένων τροφίμων και κρασιών, το 45% των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρώπη περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων.
Μόνο το 1,5% των δειγμάτων «ξεπερνούσε σημαντικά τα νόμιμα όρια», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή, από τα οποία τα περισσότερα προέρχονταν από τρίτες χώρες (5,7%) και μόλις το 1,4% από την ΕΕ. Το ποσοστό των προϊόντων στα οποία εντοπίστηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων πάνω από τα νόμιμα όρια παρουσίασε μείωσε σε σχέση με το 2010, οπότε η EFSA είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο έλεγχο.
Σύμφωνα με την Αρχή, «είναι μάλλον απίθανο η παρουσία υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων στα τρόφιμα να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών». Επίσης «μικρός» εκτιμάται ότι είναι ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να εκτεθούν βραχυπρόθεσμα σε βλαβερές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στα τρόφιμα που καταναλώνουν.
«Αυτός ο ισχυρισμός είναι προφανώς εσφαλμένος και μη επιστημονικός», απάντησε από την πλευρά της σε ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση PAN (Ευρωπαϊκό δίκτυο δράσης για τα παρασιτοκτόνα).
Υπολείμματα πολλών παρασιτοκτόνων εντοπίστηκαν στο 27,3% των δειγμάτων, ενώ εξαίρεση δεν αποτέλεσαν τα βιολογικά προϊόντα, με το 15% των δειγμάτων που αναλύθηκαν να εμφανίζουν την ύπαρξη υπολειμμάτων εκ των οποίων το 0,8% άνω του νόμιμου ορίου.
Υπολείμματα από παρασιτοκτόνα στα μισά τρόφιμα της Ευρώπης
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Βουλγαρία: Ιστορική αύξηση μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Κατά 70% αυξήθηκε η κατανάλωση φαρμάκων για τη χοληστερόλη-και καλώς έγινε!
Πρώτο εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Κλινικές Μελέτες: Νέα ΚΥΑ, Εθνικό Μητρώο και οι προκλήσεις του 2026
Προκήρυξη 196 θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ
«Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»















Comments (0)