Το αγκάθι στα πλευρά του ΕΣΥ, η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αποτελεί και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τομείς παιδιατρικής των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό κατέστη σαφές στη συνάντηση του Π. Κουρουμπλή και του Α. Ξανθού με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημιακών Παιδιατρικών Κλινικών. Εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελούν και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Π. Κουρουμπλής μίλησε για ανάγκη εμπέδωσης ενός αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας, καταγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας τα τελευταία χρόνια. Επανέλαβε, δε, τη σημασία της Υγείας για την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και των ανακοινώσεων για προσλήψεις.
Επί συγκεκριμένων ζητημάτων, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε να δώσει άμεσα λύσεις στα θέματα της αναπλήρωσης των γυναικών ιατρών, που χρειάζεται να λάβουν άδεια κύησης, αλλά και των εξειδικεύσεων και της καλύτερης οργάνωσης των μονάδων εντατικής θεραπείας για παιδιά.
Με αξιολόγηση των αναγκών θα προχωρήσει η κάλυψη των αναγκών από τις προσλήψεις, σύμφωνα με τον Π. Κουρουμπλή, ο οποίος υποστήριξε πως το αίτημα κατασκευής Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη «εξετάζεται με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο».
«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών», δήλωσε ο Υπουργός.
Σε ένα πρακτικό πρόβλημα και το ρόλο της Αριστοτέλους για την επίλυση του, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επικεντρώνοντας στο φλέγον θέμα των προσλήψεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ο σχεδιασμός του υπουργείου για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό είναι σε εξέλιξη.
Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τον Αναπληρωτή Υπουργό, είναι «να έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε την δημόσια περίθαλψη, να βρούμε κουτσά στραβά και τους πόρους και να μην υπάρχει διαθεσιμότητα από ανθρώπινο δυναμικό να καλύψει τις θέσεις».
Όπως εξήγησε, ήδη υπάρχουν θέσεις που προκηρύσσονται και βγαίνουν άγονες, την ώρα που ανθεί η μετανάστευση ιατρών στην Ευρώπη, «γιατί το σήμα που είχε δοθεί την προηγούμενη περίοδο ήταν ότι η δημόσια περίθαλψη πάει για διάλυση. Και ότι οι νέοι ιατροί δεν έχουν κανένα μέλλον σε αυτή τη χώρα».
Η παρούσα ηγεσία οφείλει να το αντιστρέψει, όπως τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης και συμπληρωματικών κινήτρων.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθολογικές αυξήσεις αυτή τη περίοδο, το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά μπορούμε να βρούμε συμπληρωματικά κίνητρα τα οποία θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο ελκυστικές αυτές τις θέσεις που θα προκύψουν».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ