Δύο συναρμόδιοι υπουργοί έστειλαν επιστολή σε φαρμακοβιομηχανία, από την οποία ζητούν να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί λύση, ώστε η θεραπεία της εταιρείας να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς.
Όχι, η είδηση δεν αφορά την Ελλάδα. Εδώ οι εταιρείες είναι «ταξικοί εχθροί». Και όταν κάποια εταιρεία αντιδρά στις αυθαίρετες αποφάσεις της διοίκησης, τότε οι Έλληνες υπουργοί καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της στο εξωτερικό μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Γιατί στην ουσία, γίνονται οι ίδιοι ρεζίλι και μαζί με αυτούς η χώρα…
Η είδηση αφορά τη Βρετανία. Όπως διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη δημόσια υγεία Steve Brine και ο υφυπουργός Υγείας Λόρδος O’Shaughnessy έστειλαν επιστολή στην εταιρεία Vertex, η οποία διαθέτει το φάρμακο Orkambi. Το φάρμακο είναι το πρώτο που στοιχεύει στην αιτία της νόσου σε άτομα με κυστική ίνωση, που φέρουν μία συγκεκριμένη μετάλλαξη, αντιπροσωπεύοντας το 45% των περιπτώσεων.
Τον Ιούλιο του 2016, ο αρμόδιος φορέας της Βρετανίας (NICE) αποφάνθηκε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική αλλά αρνήθηκε να καλύψει τη θεραπεία, λέγοντας ότι έχει υψηλό κόστος (104.000 λίρες το χρόνο). Οι δύο πλευρές προσήλθαν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.
Η κίνηση των δύο υπουργών ακολουθεί μια συζήτηση που έγινε για το θέμα στο κοινοβούλιο – το οποίο τελευταία είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 116.000 υπογραφές – κατά τις οποίες οι βουλευτές ζήτησαν κυβερνητική βοήθεια για την εξασφάλιση περαιτέρω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Στην επιστολή τους, οι υπουργοί καλούν την Vertex «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις κατά τρόπο εποικοδομητικό και να υποστηρίξει τον κοινό στόχο μας να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα φάρμακά σας που διατίθενται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεσματικά και δίκαια. Καλούμε να παράσχετε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, που υποστηρίζουν την οικονομική αποδοτικότητα της πρότασής σας, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας».
Από την πλευρά της, η Vertex δήλωσε στο PharmaTimes ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη λάβει την επιστολή. Εξέφρασε, δε, την έκπληξή της ότι δόθηκε ήδη η ημερομηνία συνάντησης για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με το NHS England και ενώ είχε ζητηθεί από την NHS England να υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας, για να κρατήσει την υπόθεση έξω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με το NHS England σε μία λύση που ωφελεί όλους τους επιλέξιμους ασθενείς όσο το δυνατόν συντομότερα. Καλούμε το NHS να φέρει μια θετική και ευέλικτη προσέγγιση προς το καλύτερο συμφέρον των ασθενών». Δηλαδή, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον…
Όσον αφορά το κόστος, η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει επανεπενδύσει το 70% των εσόδων της τα τελευταία 5 χρόνια στην έρευνα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει τελικά να θεραπεύσει όλους τους ασθενείς με κυστική ίνωση, καθώς σήμερα η θεραπεία αφορά μόνο ένα μέρος των ασθενών.
Η Κυστική Ίνωση είναι πολυσυστηματική νόσος, δηλαδή, προσβάλλει, διάφορα όργανα του σώματος. Τα κυριότερα συμπτώματα αφορούν το αναπνευστικό, το πεπτικό – γαστρεντερικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Κρίσιμες για την πορεία των ασθενών θεωρούνται οι επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος που καταστρέφουν με την πάροδο του χρόνου τον πνευμονικό ιστό, έχοντας και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των αιτίων θνησιμότητας της νόσου.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση αλλά και τη βαρύτητα προβλημάτων στους ασθενείς. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθεί μια μορφή διαβήτη (CFRD – Cystic Fibrosis Related Diabetes), καρδιακά προβλήματα (πνευμονική καρδία ή καρδιακή ανεπάρκεια), σοβαρά ηπατικά προβλήματα (κίρρωση), παγκρεατίτιδα, οστεοπόρωση – οστεοπενία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρινικοί πολύποδες και διάφορες άλλες επιπλοκές.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ