Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης, όπως έδειξε νέα έρευνα στη Βρετανία.
Ειδικότερα, βρέθηκε ότι μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί) μπορεί να επιταχύνει την έλευση της εμμηνόπαυσης. Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια και όσπρια μπορεί να την καθυστερήσει!
Η έρευνα εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο του Λιντς και δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health (https://goo.gl/oQwU5v). Πήραν μέρος 914 γυναίκες, οι οποίες επελέγησαν με τυχαίο τρόπο και ρωτήθηκαν ποια ήταν η τυπική διατροφή τους.
Τα ευρήματα
Μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια (μπιζέλια, φασόλια, φακές και ρεβίθια), καθυστερεί την εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο κατά ενάμιση χρόνο! Αντίθετα, η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων, ιδιαίτερα του ρυζιού και των ζυμαρικών, συνδέθηκε με την εμμηνόπαυση που έρχεται νωρίτερα από ενάμιση χρόνο…
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν, όπως το βάρος της γυναίκας, το ιστορικό αναπαραγωγής και τη χρήση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης (HRT), αλλά δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη γενετικούς παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης.
Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να αποδειχθεί καμιά αιτιολογική σχέση, αλλά οι ερευνητές παρέχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις πίσω από τα ευρήματά τους.
Για παράδειγμα, τα όσπρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να διατηρήσουν την εμμηνόρροια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σε λιπαρά ψάρια, επίσης διεγείρουν την αντιοξειδωτική ικανότητα στο σώμα.
Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη, που μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ορμονών και να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εμμηνορροϊκών κύκλων, που οδηγούν στην ταχύτερη έλευση της εμμηνόπαυσης.
Επιπτώσεις στην υγεία
Η επικεφαλής της μελέτης, Janet Cade, καθηγήτρια επιδημιολογίας της διατροφής, δήλωσε ότι «μια σαφής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η δίαιτα επηρεάζει την έναρξη της φυσικής εμμηνόπαυσης θα είναι πολύ ευεργετική για εκείνους που μπορεί ήδη να διατρέχουν κίνδυνο ή να έχουν οικογενειακό ιστορικό ορισμένων επιπλοκών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση».
Η ηλικία κατά την οποία αρχίζει η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει «σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία» για ορισμένες γυναίκες. Οι γυναίκες που ξεκινούν την εμμηνόπαυση νωρίς έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων, ενώ οι γυναίκες που «καθυστερούν» διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.
Η Kathy Abernethy, πρόεδρος της British Menopause Society, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει τη σχέση με τα τρόφιμα, αλλά σίγουρα συμβάλλει στην περιορισμένη γνώση, που έχουμε σήμερα σχετικά με το γιατί μερικές γυναίκες έχουν εμμηνόπαυση νωρίτερα από άλλες».
Ο καθηγητής Saffron Whitehead, επίκουρος καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου δήλωσε στο BBC ότι «είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι η διατροφή μόνη της μπορεί να εξηγεί την ηλικία την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται».
Πάντως, και οι ίδιοι οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η επίδραση των διαιτητικών επιλογών και οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν και να αλλάξουν τι διατροφή τους με βάση τα ευρήματα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ