Για να μη λέτε ότι ασχολούμαι μόνο με τα αρνητικά. Σήμερα, θα σταθώ σε ένα μοναδικό, πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που διεξάγεται σε τρεις δήμους της Αττικής. Περίπου 270 ασθενείς με διαβήτη παρακολουθούνται μέσω… Ίντερνετ και βασικό σκοπό να μάθουν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούν να αυτοδιαχειριστούν καλύτερα το νόσημά τους!
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες στους δήμους Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου και Αλίμου. Οι ασθενείς εκπαιδεύονται να παρακολουθούν το σάκχαρό τους και την πίεσή τους μέσω… Ίντερνετ!
Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 270 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 άνω των 50 ετών. Βασικά κριτήρια για να ενταχθούν ήταν κυρίως δύο: Πρώτον, το σάκχαρό τους να είναι καλά ρυθμισμένο και δεύτερον, να έχουν μία σχετική ευχέρεια στη χρήση νέων τεχνολογιών. Και φυσικά, όλοι τους να είναι κάτοικοι των τριών δήμων.
Οι ασθενείς έχουν εφοδιαστεί με ένα tablet με σύνδεση σε Wi-Fi και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ένα ηλεκτρονικό μετρητή σακχάρου και ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο. Οι μετρητές επικοινωνούν με το tablet μέσω ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική εφαρμογή διαχείρισης των διατροφικών στόχων και των μετρήσεων της πίεσης και της γλυκόζης του αίματος.
Η εφαρμογή, που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του προγράμματος, είναι απλή στη χρήση της και προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές στους ασθενείς, ανάλογα με την πορεία των μετρήσεων σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο. Π.χ. προσφέρονται εξατομικευμένες συμβουλές για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση κλπ. Ακόμη, προσφέρονται δωρεάν οι ακόλουθες υπηρεσίες:
– Φροντίδα για το διαβητικό πόδι.
– Επισκέψεις κατ’ οίκον από νοσηλευτές.
– Προγραμματισμός και συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικοποίησης σε προγράμματα του δήμου.
Οι ασθενείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποστηρίζονται από ομάδα που αποτελείται από ιατρό παθολόγο – διαβητολόγο, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, διατροφολόγο. Συνολικά, στο πρόγραμμα απασχολούνται περίπου 16 επαγγελματίες υγείας. Σύντομα, θα προσφέρεται και η δυνατότητα σε όσους ασθενούς έχουν ανάγκη και το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε ομάδες υποστήριξης για τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης που προέρχεται από τη νόσο.
Αναζητώντας πληροφορίες συνάντησα δύο ανθρώπους, που ασχολούνται με το θέμα. Τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλο και τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του δήμου κ. Αν. Ρεντούμη, ο οποίος είναι η «ψυχή» του project. Το έργο τους δείχνει ότι η Ελλάδα, όταν θέλει και ξέρει, μπορεί να τα καταφέρει. Φυσικά, το πρόγραμμα δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Κύριοι στόχοι του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους με διαβήτη και οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόγραμμα αποτελεί ένα μέρος του ευρύτερου πανευρωπαϊκού προγράμματος SmartCare, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 23 περιοχές της Ευρώπης. Από αυτές, οι δέκα περιοχές (ανάμεσά τους και οι τρεις ελληνικοί δήμοι) έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τα πιλοτικά προγράμματα, ενώ άλλες 13 περιοχές έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν τη δυνατότητα εφαρμογής στα δικά τους συστήματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα SmartCare ρίχνει βάρος σε δύο «μονοπάτια» φροντίδας για ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες:
Η on line πλατφόρμα του προγράμματος SmartCare που αφορά στην αυτοδιαχείριση των ασθενών με διαβήτη με εφαρμογές ηλεκτρονικής και κινητής υγείας σχεδιάστηκε από την Vidavo Health Telematics.
Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στα Δημοτικά Ιατρεία Αλίμου επίσκεψη της ευρωπαϊκής επιτροπής αξιολόγησης του Smart Care. Η αξιολόγηση ήταν θετική και αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα από την υλοποίηση του προγράμματος θα εξαχθούν το Μάρτιο.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέρουσες πλευρές του προγράμματος. Για παράδειγμα, ένα βασικό ερώτημα, στο οποίο θα αναζητηθεί απάντηση μέσω του προγράμματος είναι: Μπορεί η χρήση εφαρμογών ψηφιακής υγείας να συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για επίσκεψη στο γιατρό ή σε νοσοκομείο; Συνακόλουθα, μπορεί η χρήση νέων τεχνολογιών να βοηθήσει τα συστήματα υγείας να εξοικονομήσουν πόρους;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ