Ένα πάγιο αίτημα των ασθενών με Κυστική Ίνωση ικανοποιείται με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου για την ασθένεια. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση και στη χώρα μας της νέας, πρωτοποριακής θεραπείας για τη νόσο, όταν αυτή εγκριθεί από την Ε.Ε.
Η σχετική απόφαση του (4865/30-06-2020) Βασίλη Κικίλια δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2378/4-7-2020/τεύχος Β’ στις 4 Ιουλίου, περίπου ένα χρόνο μετά τη σύσταση της αρμόδιας ομάδας εργασίας (3-7-2019). Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτρης Κοντοπίδης, ο οποίος συμμετείχε ως εκπρόσωπος των ασθενών στην ομάδα εργασίας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από την πρώτη μας συνεδρίαση, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, νιώσαμε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ/ΗΔΙΚΑ αλλά και από κάθε μέλος της ομάδας εργασίας που συμμετείχε, να μοιράζονται την αγωνία μας και να προσπαθούν να υποστηρίξουν την άμεση υλοποίηση του μητρώου, μιας κι εκτός από το πάγιο αίτημα μας, υπήρχε και ένας ακόμη σπουδαίος λόγος: Το Μητρώο Κυστικής Ίνωσης αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την διαπραγμάτευση αποζημίωσης της επαναστατικής θεραπείας Trikafta – πλέον Kaftrio– μιας και αποτελεί βασικό εργαλείο και για την παροχή Υπηρεσιών Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό στοιχείο του Εθνικού Μητρώου είναι η διασύνδεσή του με το Ευρωπαϊκό Μητρώο Κυστικής Ίνωσης. Ένα επίκαιρο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα οφέλη που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή διασύνδεση, είναι η μελέτη που τρέχει καθ’ όλη την περίοδο του κοροναϊού, όπου καταγράφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά πόσο έχει επηρεάσει ο Covid-19 τους ασθενείς με κυστική ίνωση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αυτό είναι εφικτό μέσα από το ευρωπαϊκό μητρώο.
Ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου ασθενών με κυστική ίνωση κ. Δ. Κοντοπίδης
Επίσης, οι ασθενείς θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία θα μπορούν να ζητήσουν σε ηλεκτρονική μορφή (αναγνώσιμο από μηχανή μορφή) σύμφωνα με το Άρθρο 15 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων/ΓΚΠΔ και GDPR, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διαρροής, καθώς τα δεδομένα θα καταχωρούνται ως ψευδωνυμοποιημένες ή ανωνυμοποιημένες πληροφορίες, από τις οποίες δεν μπορεί να προκύψει άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση των ασθενών. Aρμόδια για την εκτέλεση της επεξεργασίας και την αποθήκευση των δεδομένων μας είναι η ΗΔΙΚΑ.
Η προστασία των δεδομένων μας διασφαλίζεται από τον Υπεύθυνο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας (DPO), ο οποίος είναι και μοναδικός υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων καθώς και αυτός που θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση της σύστασης και λειτουργίας του Μητρώου σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η διαχείριση και η εποπτεία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών ΚΙ διενεργείται από το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του υπουργείου Υγείας, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, καθώς και Μητρώων ασθενών και στην οποία θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη εκπροσώπηση των ασθενών.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η αναγνώριση και δυνατότητα συμμετοχής των οργάνων των ασθενών στην έρευνα ως διαπιστευμένων Χρηστών Στατιστικής Πληροφόρησης, έτσι ώστε με τους ερευνητές τους να έχουν πρόσβαση στη στατιστική πληροφόρηση, δηλαδή σε στατιστικής φύσης συγκεντρωτικά στοιχεία από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιορισθούν τα υποκείμενα των δεδομένων.
Αυτή η δυνατότητα προωθεί την ενδυνάμωση των ασθενών αλλά και την προώθηση της έρευνας, η οποία είναι σημαντική και από για τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως όλοι οι διαπιστευμένοι Χρήστες Στατιστικής Πληροφόρησης, δεν έχουν δικαίωμα προβολής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών και θα τους παρέχεται πρόσβαση μόνο σε ανωνυμοποιημένα ή ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα των ασθενών.
Όλα τα στατιστικά στοιχεία παρέχονται συγκεντρωτικά, βάσει διαφόρων κριτηρίων και παραμέτρων (ανά νομό, ανά πόλη, ανά μετάλλαξη, ανά ηλικιακή ομάδα κ.λπ.), στα οποία εμφανίζεται η κατανομή των ασθενών, χωρίς δυνατότητα άμεσης ή έμμεσης ταυτοποίησής τους. Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η λειτουργία της ομάδας εργασίας δεν τελείωσε, αλλά η ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή και υλοποίηση του Μητρώου Κυστικής Ίνωσης.
Μέσα και από την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωση μου την συμβολή στην επιτυχή συνέχεια στην υλοποίηση και των υπόλοιπων Μητρώων, καθώς η «Ένωση Ασθενών Ελλάδος» θα αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο και κομβικό συνομιλητή, ώστε να κατοχυρώνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δεδομένων των ασθενών, με τους ασθενείς ως φυσικούς δικαιούχους των ίδιων τους των δεδομένων».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ