Το διατροφικό πρόγραμμα, που συνεπάγεται την απώλεια βάρους σε περίπτωση υπέρβαρων πασχόντων από ψωρίαση, μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης, καθώς και να μειώσει τις πιθανότητες εκδηλώσεως συνοδών νοσημάτων.
Ενδεικτικό είναι ότι το αλκοόλ, φέρεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την ψωρίαση αλλά και τις περιόδους ύφεσης της νόσου.
«Δεν είναι πάντοτε εύκολο να καθορίσουν οι ασθενείς τι ακριβώς επηρεάζει τα συμπτώματά της ψωρίασής τους. Και αυτό διότι η ίδια η δερματοπάθεια παρουσιάζει συνεχώς διακυμάνσεις, με εναλλαγές υφέσεων και εξάρσεων», λέει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) Δρ. Μάρκος Μιχελάκης.
Έμφαση δίνει ο ειδικός συμβουλεύοντας τους ασθενείς στο να «διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει τα κατάλληλα τρόφιμα».
Οφέλη από την απώλεια βάρους:
Τα αποτελέσματα είναι ορατά στο δέρμα άμεσα, σύμφωνα με μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν υπέρβαροι ασθενείς με ψωρίαση, οι μισοί ακολούθησαν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και σε μόλις 16 εβδομάδες είχαν περισσότερη βελτίωση των ψωριασικών βλαβών.
Στους έξι μήνες από την έναρξη της μελέτης, το 66% των ασθενών που έκαναν δίαιτα είχαν μείωση κατά 75% στις δερματικές βλάβες της ψωρίασης. Μεταξύ όσων δεν έκαναν δίαιτα, αντίστοιχη μείωση είχε μόλις το 29% των συμμετεχόντων.
Στους 303 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την ψωρίαση, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν εμφανείς δερματικές πλάκες, όσοι ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, που συνδύαζε ολιγοθερμιδική υγιεινή διατροφή και γυμναστική, παρουσίασαν σημαντική μείωση της ψωρίασης όταν έχασαν το 5% του αρχικού βάρους ( 20 εβδομάδες).
«Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με ψωρίαση, διότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Αντιθέτως, η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως ψωρίασης, επειδή είναι μία πάθηση που προάγει τη φλεγμονή στο σώμα».
Η ακολούθηση μιας υγιεινής, μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς καθώς περιέχει ως κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, συνιστά καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και μη επεξεργασμένων δημητριακών, και τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα από ψάρι και όσπρια.
Χαρακτηριστικό θεωρείται ότι σε μεγάλη μελέτη με 35.735 εθελοντές καταδείχθηκε πως τις σοβαρότερες μορφές ψωρίασης είχαν όσοι ασθενείς έτρωγαν λιγοστά έως καθόλου από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή.
Από πρόσφατες μελέτες, προκύπτει ότι ασθενείς με ψωρίαση, οι οποίοι έχουν και ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να μειώσουν τις αναζωπυρώσεις των δερματικών συμπτωμάτων τους εάν ακολουθήσουν μία διατροφή χωρίς γλουτένη.
Το ίδιο συμβαίνει και σε ασθενείς με κοιλιοκάκη ή σε ασθενείς που έχουν μεν τα ειδικά αντισώματα στο αίμα τους αλλά πάσχουν από ευαισθησία στη γλουτένη.
Σε κάθε περίπτωση «πριν σπεύσει ένας ασθενής με ψωρίαση να τροποποιήσει τη διατροφή του, καλό είναι να συζητά το θέμα με τον θεράποντα δερματολόγο του», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ