Τον μηχανισμό του τσιγάρου και των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού συγκρίνει και εξηγεί η Head of Scientific and Medical Affairs, Παπαστράτος / PMI Science, Σταυρούλα Νταηλάκη.
Σε κείμενο της για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το κάπνισμα επισημαίνει την διαφορά της θέρμανσης και την αποφυγή της καύσης, όπως συμβαίνει με τα προϊόντα ατμίσματος. Με τον τρόπο αυτό όπως η ίδια διευκρινίζει ο χρήστης γλιτώνει από επιβλαβή ή δυνητικά επιβλαβή συστατικα(HPHCs) του καπνού του τσιγάρου που δημιουργούνται από την καύση
Η κ. Νταηλάκη αποσαφηνίζει «η καύση είναι μια διαδικασία που απαιτεί τρία στοιχεία: μια πηγή καυσίμου, όπως ο καπνός· οξυγόνο, που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα· και αρκετή θερμότητα ώστε να ξεκινήσει η αυτο-τροφοδοτούμενη αντίδραση που παράγει θερμότητα. Κατά τη διάρκεια της καύσης, σε ιδανικές συνθήκες, υδρογονάνθρακες και οξυγόνο αντιδρούν και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Σε πραγματικές συνθήκες, όμως, όπως για παράδειγμα κατά τη χρήση των καιόμενων τσιγάρων, δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο ώστε να γίνει τέλεια καύση».
Η επίμαχη πιθανή επιζήμια συνέπειας εντοπίζεται στην ατελή καύση που «παράγει μονοξείδιο του άνθρακα και μια σειρά από άλλα μόρια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τις υγειονομικές αρχές ως επιβλαβή ή δυνητικά επιβλαβή. Ορισμένες από τις τοξικές ουσίες που αποδεσμεύονται κατά την καύση σχηματίζουν υγρά και στερεά σωματίδια, τα οποία μαζί με τις υπόλοιπες εκπομπές σχηματίζουν τον καπνό, που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία εάν τον εισπνεύσουμε».
Η καλύτερη επιλογή είναι η πλήρης διακοπή του καπνίσματος:
Οι πρώην καπνιστές που τους λείπει το τελετουργικό και η πρόσληψη νικοτίνης όπως του τσιγάρου, αλλά χωρίς τον καπνό καταφεύγουν στα μη καιόμενα προϊόντα (smoke-free).
Μόνο θέρμανση –όχι καύση
Η διαφορά έγκειται σύμφωνα με την κ. Νταηλάκη στο γεγονός ότι «η νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου (tobacco) απελευθερώνεται στον αέρα σε θερμοκρασίες έως του σημείου βρασμού της, γύρω στους 247°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αρχίζει η καύση του καπνού, περίπου στους 400°C. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό ο καπνός να θερμανθεί αρκετά ώστε να απελευθερώσει νικοτίνη, χωρίς να καίγεται και να παράγει αέριο καπνό (smoke). Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού κάνουν ακριβώς αυτό. Εναλλακτικά, τα προϊόντα ατμίσματος θερμαίνουν ένα υγρό που απελευθερώνει νικοτίνη και γεύσεις, επίσης αποφεύγοντας την καύση και τον καπνό (smoke)».
Χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου
Για το «μυστήριο» του καπνού η ειδικός αναλύει «έχουν εντοπιστεί χιλιάδες συστατικά στο φυτό του καπνού και εκτιμάται ότι άλλα τόσα μένει να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με τους Rodgman και Perfetti. Όπως κάθε φυτό, ο καπνός παίρνει απλά στοιχεία και τα μετατρέπει σε μακρομόρια για την ανάπτυξη και την αυτοσυντήρησή του. Η διαδικασία αυτή καθίσταται περαιτέρω πολύπλοκη λόγω της καύσης των επεξεργασμένων και αποξηραμένων φύλλων του, δημιουργώντας το σύνθετο μείγμα των περισσότερων από 6.000 χημικών ουσιών που συνιστούν τον αέριο καπνό.
Η γνώση σχετικά με τα συστατικά του καπνού που παράγεται από την καύση του τσιγάρου ενισχύθηκε κατά πολύ τη δεκαετία του 1950, οδηγώντας στον εντοπισμό μιας σειράς από αλδεΰδες (όπως φορμαλδεΰδη, ακεταλδεΰδη, ακρολεΐνη) και κετόνες (όπως 3-πεντανόνη, 4-επτανόνη και 2,3-βουτανοδιόνη), οι οποίες -όπως αναφέρεται- διαδραματίζουν ρόλο στον σχηματισμό όγκων και στη μείωση της κινητικότητας του βλενοκροσσωτού μηχανισμού των αεραγωγών».
Οι ερευνητές καταλήγουν, σύμφωνα με την κ. Νταηλάκη, ότι «η πλειονότητα των επιβλαβών ή δυνητικά επιβλαβών συστατικών (HPHCs) του καπνού του τσιγάρου δημιουργούνται από την καύση».
Τοιουτοτρόπως, η κ. Νταηλάκη συνοψίζει πως με την αποφυγή της καύση, «μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο των HPHCs που παράγονται. Οι μελέτες μας έχουν δείξει μέση μείωση 95% των HPHCs που περιέχονται στο αερόλυμα της συσκευής θέρμανσης του καπνού (εμπορική ονομασία IQOS), συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ