Σε μια δημόσια τοποθέτηση, ο υπουργός Υγείας απαντά στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το οποίο παρουσιάζει ως «σκάνδαλο» ένα έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ. Με παράθεση ημερομηνιών και διαδικασιών, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί έναν χρόνο πριν αναλάβει το Υπουργείο και ότι η μισθοδοσία των νοσοκομείων δεν εκχωρείται σε ιδιώτες.
Ο διαγωνισμός της ΗΔΙΚΑ είχε προκηρυχθεί πριν την ανάληψη καθηκόντων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ειδικότερα,ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει στα γραφόμενά του στα μ΄’εσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο επίμαχος διαγωνισμός δεν σχεδιάστηκε ούτε προκηρύχθηκε επί των ημερών του. Η ΗΔΙΚΑ δημοσίευσε τη διακήρυξη στις 30 Μαρτίου 2023, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 9η Μαΐου 2023 — σχεδόν έναν χρόνο πριν αναλάβει το Υπουργείο Υγείας.
Η διαδικασία εξελίχθηκε ως εξής:
- 21 Μαΐου 2024: ανάδειξη προσωρινού αναδόχου (ΑΔΑ: 6ΙΓΚ4691Β5‑57Ψ)
- 26 Ιουλίου 2024: οριστική κατακύρωση (ΑΔΑ: 68444691Β5‑Ο79)
- 15 Νοεμβρίου 2024: θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Έγκριση από την ΕΥΣΤΑ
- 18 Δεκεμβρίου 2024: υπογραφή σύμβασης
Ο υπουργός τονίζει ότι η παρουσίαση του έργου ως «προσωπική επιλογή» παραβλέπει τα επίσημα και καταγεγραμμένα στάδια της διαδικασίας.
Δεν εκχωρείται η μισθοδοσία σε ιδιώτες – Τι αφορά το νέο σύστημα
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για εκχώρηση της μισθοδοσίας των νοσοκομείων, αλλά για την προμήθεια ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Το νέο σύστημα περιλαμβάνει:
- ηλεκτρονικό φάκελο εργαζομένου
- υπηρεσιακές μεταβολές
- άδειες
- ηλεκτρονικά αιτήματα προσωπικού
- δυνατότητα επέκτασης στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες
Η μισθοδοσία εξακολουθεί να διεκπεραιώνεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, όπως προβλέπεται.
Αναγνώριση των προβλημάτων και δέσμευση για άμεση επίλυση
Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι κατά την αρχική λειτουργία του συστήματος έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, τα οποία δεν αγνοούνται ούτε υποβαθμίζονται. Η έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων, των εφημεριών και των επιδομάτων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, και κάθε δυσλειτουργία πρέπει να διορθώνεται άμεσα.
«Η κριτική είναι θεμιτή, όχι όμως η παραποίηση των γεγονότων»
Ο Υπουργός σημειώνει ότι η κριτική είναι αποδεκτή και αναγκαία, αλλά όχι η αποσιώπηση ότι ο διαγωνισμός είχε ήδη προκηρυχθεί το 2023.
Κλείνει με σαφές μήνυμα ο κ. Γεωργιάδης «Ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ είναι αναγκαίος. Η ευθύνη μας είναι διπλή: να προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι εξυπηρετούνται σωστά.» Και προσθέτει αιχμηρά: «Καλή η εμμονή μαζί μου κύριε Φιλιππάκη, αλλά μην βλάπτετε το ΕΣΥ για να πλήξετε εμένα.»
























Comments (0)