Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής αλλά και της Μεσογειακής δίαιτας τα οποία είναι αναστολείς του PAF, πιθανότατα να μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» στην COVID-19.
Μια υγιεινή διατροφή, που θα περιλαμβάνει το μέγιστο αριθμό τροφίμων τα οποία περιέχουν αναστολείς του PAF μελετάται από Έλληνες επιστήμονες εάν θα μπορούσε να προλάβει ή να μειώσει τις επιζήμιες συνέπειες της COVID-19.
Το ζήτημα αυτό πραγματεύεται άρθρο Ελληνικής ερευνητικής ομάδας, που αποτελείται από τον Κ. Α. Δημόπουλο Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Σ. Αντωνοπούλου, Καθηγήτρια Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Δρ Παρασκευή Ντετοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο, Προϊσταμένη του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nutrients.
Το άρθρο έχει τίτλο «Micronutrients, phytochemicals and Mediterranean diet: A potential protective role against COVID-19 through modulation of PAF actions and metabolism” (Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και μεσογειακή δίαιτα: Πιθανός προστατευτικός ρόλος κατά της COVID-19, μέσω της επίδρασής τους στη δράση και στο μεταβολισμό του PAF)».
Στη συγκεκριμένη δημοσίευση υποστηρίζεται ότι η ασθένεια συνδέεται με τη διατροφική κατάσταση των ασθενών και συνιστάται μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Στο πλαίσιο εξέτασης του ρόλου του PAF ανασκοπούνται μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, σελήνιο, Ωμέγα-3 λιπαρά) και φυτοχημικά. nutrients-13-00462
Η συγκεκριμένη ομάδα ένωσε τις δυνάμεις της με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης Θεοχάρη Θεοχαρίδη, σε μια νέα προσέγγιση στο θέμα του νέου κορονοϊού. Η θέση τους δημοσιεύτηκε στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά Clinical Therapeutics και BioFactors. Ειδικότερα, ανέπτυξαν μια νέα θεωρία που προτείνει την εμπλοκή στην COVID-19, του ισχυρότατου φλεγμονώδους παράγοντα Platelet-Activating Factor (PAF) του οποίου τη δομή έχει ανακαλύψει ο Κ.Α.Δημόπουλος το 1979 στο University of Texas at San Antonio. Mε τη θεωρία αυτή, συμπληρώνεται ο μηχανισμός εισόδου του ιού στα κύτταρα και ακόμη εξηγούνται επιπλοκές της ασθένειας COVID-19.
Ήδη είναι γνωστά από στην βιβλιογραφία κάποια από τα συστατικά για την πιθανή ευεργετική τους δράση στην πρόληψη ή/και μείωση των επιβλαβών επιπλοκών της πανδημίας COVID-19. Το άρθρο περιλαμβάνει και τις τρέχουσες κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται με μερικά από τα προτεινόμενα συστατικά έναντι του COVID-19. Η προσπάθεια αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής με φυσικής προέλευσης αναστολείς του PAF, σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτήν που υπάρχει στα κανονικά τρόφιμα.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δείχνει θετική στη θεωρία για τους αναστολείς του PAF. Καθηγητές ιατρικής General Practice του Vrije Universiteit, Brussels έδωσαν οδηγίες που προορίζεται για τους ιατρούς τους, με τις οποίες προτείνουν μαζί με την φαρμακευτική αγωγή να χορηγηθούν και συμπληρώματα διατροφής με φυσικά συστατικά μεταξύ των οποίων και αναστολείς του PAF, παραθέτοντας τις παραπομπές από τις εργασίες της ομάδας. Ωστόσο, αναμένεται η πειραματική επιβεβαίωση ή μη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ