Στο θέμα αναφέρθηκε η Βασιλική Γιαννακοπούλου, Δ/ντρια ΕΣΥ στο Θριάσιο Νοσοκομείο και Συνεργάτιδα Λιπιδαιμικού Ιατρείου ΩΚΚ, η οποία επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο των διατροφικών παραγόντων σε θεραπείες LIFESTYLE.
“Η διατροφή πέραν της μείωσης της LDL μπορεί να χαρίσει πολλά χρόνια υγιούς ζωής, όπως έχουν δείξει πάρα πολλές μέχρι στιγμής διατροφικές μελέτες, σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο”, σημείωσε.
Στα κύρια σημεία διατροφικής μεταβολής που συστήνουν οι οδηγίες, περιλαμβάνεται η μείωση κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών, η κατανάλωση στερολών ή στανολών, η μείωση πρόσληψης χοληστερόλης, καθώς και η αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών που προστίθεται στη διατροφή, μειώνεται ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά 17%.
Η κ. Γιαννακοπούλου είπε σχετικά “Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών λειτουργεί καρδιοπροστατευτικά και είναι συνυφασμένη με μικρότερη συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου και παχυσαρκίας”.
Υπογράμμισε, παράλληλα πως στους ασθενείς με καρδιοπάθειες θα πρέπει να συστήνεται μία διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, πλούσια σε φυτικές ίνες σύνθετους υδατάνθρακες.
“Ειδικά οι φυτικές ίνες μειώνουν το ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης, μειώνουν τα τριγλυκερίδια έως και 20%, καθώς και την LDL-C έως και 5%. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να υπενθυμίζεται τακτικά στους ασθενείς η ανάγκη διατήρησης της βέλτιστης διατροφής καθώς και της σωματικής άσκησης” κατέληξε.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ