Skip to content

Ο ΕΟΠΥΥ για το αλαλούμ με τα Ορφανά Φάρμακα

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες με τα ορφανά φάρμακα για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση (διαβάστε αναλυτικά εδώ) έδωσε τελικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω τεχνικού προβλήματος με την ΗΔΙΚΑ εμφανίστηκε σε αρκετούς γιατρούς να έχουν υπερβεί τα όρια δαπάνης συνταγογράφησης, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν είχε συμβεί. Στην πράξη, τα φάρμακα αυτά, που εξαιρούνται των ορίων συνταγογράφησης, είχαν ενταχθεί στο πλαφόν. 

Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση λαμβάνουν ορφανά φάρμακ, κατά κύριο λόγο, υψηλού κόστους. Όσα εντάσσονται στον κατάλογο του Ν. 3816, γνωστά και ως Υψηλού Κόστους, περνούν από τις αντίστοιχες Επιτροπές Υψηλού Κόστους και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στο πλαφόν της συνταγογράφησης. Τα υπόλοιπα φάρμακα εντάσσονται στον καθορισμό των ορίων δαπάνης συνταγογράφησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, έως τώρα δεν είχε προκύψει κανένα πρόβλημα στην πρόσβαση. Κάτι που συνέβη τις τελευταίες ημέρες, αποτέλεσμα του “τεχνικού προβλήματος με την ΗΔΙΚΑ”. 

Ο ΕΟΠΥΥ, άμεσα, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους γιατρούς για το πρόβλημα, καλώντας τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη συνταγογράφηση.   

“Το σχετικό πρόβλημα διορθώθηκε από την ΗΔΙΚΑ οπότε η συνταγογράφηση συνεχίζεται”, επισημαίνεται.

Ο Δημήτρης Κοντός, όμως, έδωσε μια πιο οριστική λύση. Με απόφαση του και μετά από εισήγηση της Ειδικής 7μελούς Επιτροπής της υπ΄ αριθμ. 12449/7.02.2014 υπουργικής απόφασης, εξαίρεσε από το πλαφόν συνταγογράφησης και τα υπόλοιπα φάρμακα της πνευμονικής υπέρτασης για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον.

Βέβαια, υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων που συνεχίζουν να καλύπτονται από ομίχλη, με τους πιο καχύποπτους να εμμένουν στο σενάριο της “υπόγειας” επέκτασης του πλαφόν, ακόμα και αν συνεχίζει να ακούγεται σαν σενάριο συνωμοσίας… Τουλάχιστον, στην πράξη, το θέμα παγώνει και πάλι! 

Ορφανά ΦάρμακαΠλαφόνΣπάνιες ΠαθήσειςΣυνταγογράφηση

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η παρακεταμόλη «βλάπτει» την παραγωγή τεστοστερόνης στα έμβρυα
Πικρό ΤΣΑΥ “κερνάει” η Κυβέρνηση τους υγειονομικούς

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top