Την υγειονομική διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος ανέδειξε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Αύξηση 700% καταγράφηκε σε ένα μόλις χρόνο στον αριθμό των μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα χωρίς επίσημα έγγραφα, ενώ με βάση τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται επιπλέον αύξηση της μεταναστευτικής ροής. Ο όγκος αυτός των εξαθλιωμένων ανθρώπων στην μεγάλη του πλειοψηφία προέρχεται από χώρες με σχεδόν ανύπαρκτη υγειονομική θωράκιση, με αποτέλεσμα οι δομές υγείας των χωρών υποδοχής, όπως της Ελλάδας, να επιβαρύνονται σε βαθμό που να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο άμεσος ιατρικός έλεγχος των προσφύγων, η παροχή της ενδεδειγμένης για την υγεία τους φροντίδα, καθώς και η προστασία της δημόσιας Υγείας, αποτελούν υποχρέωση.
Τα δεδομένα αυτά επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας απευθυνόμενους προς τους συναδέλφους του, τους οποίους κάλεσε να μεταφέρουν στους πρωθυπουργούς τους την ανάγκη συμμετοχής όλων στην κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό, τόσο σε επίπεδο πόρων και όσο και σε επίπεδο παροχής υγειονομικής φροντίδας.
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε και να ελέγξουμε υγειονομικά την κατάσταση. Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και το βάρος για το σύστημα Υγείας δυσβάσταχτο, ξεπερνώντας την ικανότητά του να ανταποκριθεί, ιδιαιτέρως σε περίοδο οικονομικής ανέχειας. Οι υποδομές σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν, ενώ οι ανάγκες σε υγειονομικό δυναμικό και άλλους πόρους είναι πολύ μεγάλες. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε, αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας» είπε ο Π. Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας ότι τα επιπλέον 60 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι πολύ λίγα, καθώς δεν διατίθεται μόνο για την Υγεία.
Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι περίπλοκο και απαιτεί πολυδιάστατη και πολυτομεακή αντιμετώπιση, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται γενναία αύξηση των πόρων για τον άμεσο ιατρικό έλεγχο, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια νοσήματα και στις ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά κι εγκύους.
«Καλούμε τα άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν ευθύνη για συμμετοχή στην κατανομή του βάρους. Υπ’ αυτή την έννοια καλώ τους συναδέλφους Υπουργούς να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου στο πλαίσιο της πρότασης για τη μετεγκατάσταση να δίνεται προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες και στην κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που χρήζουν φροντίδας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε ως Υπουργοί Υγείας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα αποφασίσουν σχετικά, την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κουρουμπλής.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου σχετικά με την υγειονομική διάσταση του μεταναστευτικού, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι 11 χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ισπανία. Η Γαλλική πλευρά τόνισε ότι στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διάσταση της Υγείας, ενώ η Γερμανία υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης δράσης μέσα από την αξιοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ, εκφράζοντας τη διάθεση να βοηθήσει η ίδια απευθείας τις χώρες επαφής.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ