Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να… συναχωθούν, σε σύγκριση με εκείνους που απολαμβάνουν έναν πολύωρο νυχτερινό ύπνο, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Οι επιστήμονες βάσισαν τη μελέτη τους σε 164 εθελοντές που δέχτηκαν να εκτεθούν στον ιό του κοινού κρυολογήματος. Ταυτόχρονα κατέγραφαν τις συνήθειές τους όσον αφορά τον ύπνο.
Οι εθελοντές επισκέφθηκαν πρώτα έναν γιατρό και απάντησαν σε ερωτηματολόγια ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να λάβουν υπόψη τους ορισμένους παράγοντες όπως τα επίπεδα άγχους, τον χαρακτήρα τους, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Επί μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η μελέτη παρακολουθούσαν τον ύπνο τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να μείνουν επί μία εβδομάδα στα δωμάτια ενός ξενοδοχείο στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τους χορήγησαν τον ιό του κοινού κρυολογήματος -με ρινικές σταγόνες- και έπαιρναν καθημερινά δείγματα για να δουν εάν τα υποκείμενα της μελέτης τους θα συναχώνονταν.
Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα είχαν κατά 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό του κοινού κρυολογήματος σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες από επτά ώρες. Μάλιστα, οι εθελοντές που κοιμούνταν λιγότερες από 5 ώρες είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν.
«Η έλλειψη ύπνου ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας» εξήγησε ο Άρικ Πράτερ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που ήταν υπεύθυνος για τη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Sleep. «Δεν έχει σημασία η ηλικία των ανθρώπων, το άγχος τους, η φυλή τους, η εκπαίδευση ή το εισόδημά τους. Δεν έχει σημασία αν ήταν καπνιστές ή όχι. Αφού λάβαμε υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν ο ύπνος», όπως πρόσθεσε.

Κοιμάσαι λίγο; Τότε… καραδοκεί το συνάχι
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Αλλάζει η πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς-Υποχρεωτική η παραπομπή από τον Προσωπικό Ιατρό
Προβλήματα δεν έχει μόνο το ΕΣΥ, αλλά και οι ιδιωτικοί όμιλοι..
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Η Πρόεδρος του Συλλόγου SMA εξηγεί τι πρέπει να αλλάξει άμεσα
Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για τις νέες ρυθμίσεις πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς ιατρούς
Νέο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης στον Μαγνητικό Τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας















Comments (0)