Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε βελτιώσεις στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για τα νέα προληπτικά φάρμακα της ημικρανίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία. Οι αλλαγές διευκολύνουν τους νευρολόγους στη διαδικασία έγκρισης και ενισχύουν την πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες.
Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκαν τεχνικές και λειτουργικές βελτιώσεις στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης που χρησιμοποιούν οι νευρολόγοι για τη χορήγηση των νέων προληπτικών θεραπειών της ημικρανίας. Οι αλλαγές αφορούν τα μονοκλωνικά αντισώματα erenumab, fremanezumab, galcanezumab, eptinezumab, καθώς και το νέο μόριο atogepant, τα οποία στοχεύουν στο μονοπάτι του CGRP, έναν από τους βασικότερους μηχανισμούς της ημικρανίας.
Ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονες θεραπείες
Οι βελτιώσεις κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τους Έλληνες ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης των θεραπειών αυτών, καθώς καθιστούν τη διαδικασία προέγκρισης πιο λειτουργική και λιγότερο χρονοβόρα. Οι συγκεκριμένες θεραπείες αποτελούν διεθνώς την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική προσέγγιση στην πρόληψη της ημικρανίας, προσφέροντας σημαντική μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων.
Αποτέλεσμα μακροχρόνιας συνεργασίας ΕΟΠΥΥ και Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας
Οι αλλαγές στο ΣΗΠ αποτελούν προϊόν της σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας. Η αναβάθμιση έγινε με βάση εισήγηση του Κλάδου Κεφαλαλγίας, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής πρακτικής των νευρολόγων και την εξασφάλιση ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν έγκαιρα τις θεραπείες που χρειάζονται.
Στόχος: καλύτερη εξυπηρέτηση και αποδεδειγμένο όφελος για τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι οι βελτιώσεις στο σύστημα έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το όφελος των ασθενών με ημικρανία, οι οποίοι συχνά ταλαιπωρούνται από σοβαρή επιβάρυνση της ποιότητας ζωής. Η αναβάθμιση του ΣΗΠ αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση στις νέες θεραπείες και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας προέγκρισης.























Comments (0)