Skip to content

Θάνατος ασθενούς σε διάρκεια κλινικής δοκιμής για την παχυσαρκία

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Διευκρινήσεις δίνει στη δημοσιότητα η αμερικανική φαρμακευτική επιχείρηση Zafgen Inc, σχετικά με τον θάνατο ασθενούς στη διάρκεια κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία του συνδρόμου Prader-Willi, μια σπάνια γενετική διαταραχή που οδηγεί στην παχυσαρκία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η φαρμακευτική εταιρεία Zafgen Inc αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί τα αίτια του θανάτου του ασθενούς, και πως συνεργάζεται με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να κατανοήσουν τα αίτια του θανάτου και τη συσχέτιση με την κλινική δοκιμή.
«Η κατάληξη του ασθενούς μπορεί να μην οφείλεται στη χορήγηση του φαρμάκου beloranib της Zafgen, όπως επισημαίνει αναλυτής του RBC, Σίμος Συμεωνίδης, τονίζοντας πως είναι πιθανόν να λάμβανε και το placebo φάρμακο.
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 108 ασθενείς, οι οποίοι κατανεμήθηκαν τυχαία στις δύο κατηγορίες (beloranib και placebo), στους οποίους δόθηκαν δοσολογίες των 1,8 mg, 2,4 mg ή εικονικό φάρμακο για διάστημα έξι μηνών.
«Υπάρχει ακόμη πιθανότητα 33% ο θάνατος του ασθενούς να εντάσσονταν στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου», όπως σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης.
Το σύνδρομο Prader-Willi αποτελεί την πιο κοινή αιτία γενετικών διαταραχών που απειλή τη ζωή του ασθενούς με παχυσαρκία. Οι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζουν υπερβολικές τάσεις βουλιμίας, οδηγώντας τους στην υπερφαγία, η οποία οδηγεί σε υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι δοκιμές του beloranib ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και το φάρμακο είχε περάσει επιτυχώς όλα τα τεστ ασφάλειας που διενεργούνται από τους εμπειρογνώμονες.

Zafgen IncΑιφνίδιος ΘάνατοςΕφηβική παχυσαρκίαΚλινικές έρευνεςΠαχυσαρκίαΠρόωρος Θάνατος

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ναι μεν αλλά… στη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Σχεδόν έτοιμος ο νέος ΕΚΠΥ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top