Skip to content

Και Ανατιμολόγηση και Θετική Λίστα

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Προσπάθειες “επιστροφής” στην κανονικότητα στα θέματα τιμολόγησης – αποζημίωσης Φαρμάκων φαίνεται πως επιχειρούν ΕΟΦ και Υπουργείο Υγείας.

Θετική Λίστα

pills_chart_financeΜετά το “σήριαλ” της “ταλαιπωρημένης” τιμολόγησης που κατάφερε να ολοκληρωθεί με την εκπνοή του προηγούμενου έτους (ενδεικτικά μπορείτε να ανατρέξετε εδώ και εδώ), η σκυτάλη περνάει τώρα στην αρμόδια Επιτροπή της “Θετικής Λίστας”, του καταλόγου δηλαδή που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται απο την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες τα μέλη της Επιτροπής συνεδριάζουν (μάλιστα σήμερα φέρεται να υπάρχει σε εξέλιξη σχετική συνάντηση) προκειμένου να εξεταστούν τις αιτήσεις που υπέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για ένταξη σκευασματων στη λίστα (εδώ).

Τυπικά, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει έτοιμη την εισήγηση της επί των θεμάτων αποζημίωσης των νέων φαρμάκων που έλαβαν τιμή, έως τα τέλη Ιανουαρίου (29/1). Αν και γίνονται προσπάθειες για τηρηθεί η προθεσμία, εκτιμάται ότι η βαρύτητα των αιτημάτων και σημασία που έχει η έγκριση ή μη θεραπειών, για ασθενείς και δαπάνες, θα επιβάλλει μια καθυστέρηση, έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Η απόφαση/εισήγηση της Επιτροπής της Θετικής Λίστας για τα νέα φάρμακα που θα ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης επηρεάζει ουσιαστικά τις προσπάθειες εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, η υπέρβαση της οποίας έχει ήδη προκαλέσει “πονοκέφαλο” στη φαρμακοβιομηχανία, που θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο claw back.

Ανατιμολόγηση

eof_pills_financeΗ νομοθεσία προβλέπει δύο διαδικασίες τιμολόγησης ετησίως. Αν και αυτό καταστρατηγήθηκε την προηγούμενη χρονιά, ο ΕΟΦ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αποφάσισε να εκκινήσει εγκαίρως τις διαδικασίες και έτσι ανήρτησε στην ιστοσελίδα του την ημερομηνία συναλλαγματικής ισοτιμίας που α χρησιμοποιηθεί για την επερχόμενη ανατιμολόγηση.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ημερομηνία είναι αυτή της 4ης Ιανουαρίου. Σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες βάσει των σχεδίων του ΕΟΦ, θα αναρτηθούν και τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα ανατιμολογηθούν, προκειμένου οι ΚΑΚ να υποβάλλουν τις τυχόν παρατηρήσεις τους που θα αφορούν σε προσθήκες ή διαγραφές προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η διαδικασία της Ανατιμολόγησης (δεν θα περιλαμβάνει νέα φάρμακα, δηλαδή), από πλευράς ΕΟΦ θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες και εν συνεχεία, φυσικά, το Δελτίο Τιμών θα αποσταλεί στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αριστοτέλους ετοιμάζει ακόμη μια Υπουργική Απόφαση, διευκρινιστική, που θα αποσαφηνίζει διάφορες, τεχνικές λεπτομέρειες, κυρίως.

Η ΥΑ θα περιλαμβάνει τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τις τελευταίες αλλαγές στην τιμολόγηση (πχ με τη σταδιακή κατάργηση των “μαξιλαριών” και το ΦΠΑ), με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας ΕΟΦ αλλά και φαρμακευτικών εταιριών.

Ανατιμολόγηση Φαρμακευτικών ΠροϊόντωνΑποζημίωσηΔελτίο Τιμών ΦαρμάκωνΕΟΦΕπιτροπή Θετικής Λίσταςθετική λίσταΤιμολόγηση

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πλήρης υπαγωγή στα ΒΑΕ για τους νοσηλευτές ΕΣΥ/ΠΕΔΥ
Αρνούνται να παραλάβουν δωρεά στο Ελπίς!

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top