Μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, συνέλεξε 27 προηγούμενες μελέτες από 10 χώρες, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο τελικά επιβαρύνεται η τσέπη του καταναλωτή στην υγιεινή διατροφή. Οι δεκατέσσερις μελέτες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, δύο στον Καναδά, έξι στην Ευρώπη και πέντε σε άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία.Σύμφωνα με τα στοιχεία, δώδεκα από τις μελέτες ήταν έρευνες αγοράς που αξιολογούσαν τις τιμές από 2 έως 133 τρόφιμα, περιλαμβάνοντας έως και 1.230 καταστήματα. Δεκαπέντε μελέτες ήταν διατροφικές έρευνες που κυμαινόταν από 30 συμμετέχοντες έως και 78.000.Οι ερευνητές συγκρίνοντας τα κόστη στις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σε σχέση με τις λιγότερο υγιεινές, διαπιστώθηκε πως η πρώτη κατηγορία στοιχίζει κατά μέσο όρο 1,47 δολάρια περισσότερο ανά ημέρα, με βάση την πραγματική πρόσληψη τροφής, ή περίπου 1,54 δολάρια περισσότερο ανά ημέρα για κάθε 2.000 θερμίδες που καταναλώνονται.Οι ερευνητές επισημαίνουν πως είναι «σημαντικό να σκεφτούμε τι σημαίνει μια επιπλέον επιβάρυνση 1,50 δολ. την ημέρα στον ατομικό όσο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό», υπογραμμίζοντας πως «Για ένα άτομο, μεταφράζεται ετησίως σε επιπλέον επιβάρυνση 550 δολαρίων, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στην υγιεινότερη διατροφή. Χρειαζόμαστε καλύτερες πολιτικές για να συμβάλει στην αντιστάθμιση των δαπανών αυτών»Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, από την άλλη πλευρά, 1,50 δολ. είναι το κόστος ενός καφέ, δηλαδή μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό εάν σκεφτεί κανείς τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται κάθε χρόνο για τη διατροφή που σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ