Το μοντέλο της παροχής υπηρεσιών υγείας αλλάζει σε διεθνές επίπεδο. Κυβερνήσεις, νοσοκομεία, ασφαλιστικοί φορείς, εταιρείες εξοπλισμού, φαρμακοβιομηχανίες και γιατροί κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς, όπου στόχος είναι η βελτίωση του αποτελέσματος με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Και γι’ αυτό επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Εμείς εδώ στον κόσμο μας…
Αυτή την εβδομάδα, βρέθηκα στη Βιέννη. Εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας (European Society of Radiology), το οποίο φέτος επισκέφθηκαν περίπου 30.000 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο! Παράλληλα, βρέθηκα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης (Vienna General Hospital – AKH). Εκεί λοιπόν ξεναγήθηκα μαζί με άλλους δημοσιογράφους από διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Ρωσία, Τσεχία κλπ) στο ακτινολογικό τμήμα και πυρηνικής ιατρικής από τρεις καθηγητές.
Θα σας μεταφέρω λοιπόν τις εντυπώσεις μου, σε αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότητα:
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένα μηχάνημα PET-MR τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη, έχουμε PET-CT σε Ευαγγελισμό, Μεταξά, Θεαγένειο, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Στο Μεταξά πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα μετά από 2 χρόνια, που έχει εγκατασταθεί, στο Θεαγένειο και στο Παίδων δεν λειτουργούν! Σημειωτέον, δε, ότι το Μεταξά αγόρασε PT-CT (που δεν μπορούσε να λειτουργήσει), ενώ δεν έχει ούτε αξονικό, ούτε μαγνητικό τομογράφο. Και ύστερα θέλει να λέγεται ογκολογικό νοσοκομείο…
Στο συνέδριο της Βιέννης παρουσιάστηκε επίσης ένας νέος αξονικός τομογράφος. Μάλιστα, μόλις την Τρίτη, ένας ίδιος τέθηκε σε λειτουργία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για το μοντέλο Somatom Drive της γνωστής – και ακατανόμαστης στην Ελλάδα – γερμανικής εταιρείας Siemens. Ο νέος τομογράφος είναι ακριβότερος από τους άλλους. Προσέξτε όμως τι προσφέρει:
Χάρη στον τεχνικό του εξοπλισμό και την εξειδίκευση του προσωπικού του, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης προσφέρει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, την αντιμετώπιση εγκεφαλικών με μια σωτήρια μέθοδο: την μηχανική θρομβεκτομή. Με απλά λόγια, όπως οι γιατροί βάζουν στεντ στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, έτσι με τη μηχανική θρομβεκτομή μπορούν με έναν ειδικό καθετήρα να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν το θρόμβο μέσα στον εγκέφαλο!
Στην Ελλάδα, η μέθοδος δεν εφαρμόζεται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει τεχνογνωσία στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ από την ομάδα του επεμβατικού νευροκτινολόγου κ. Χρήστου Γκόγκα.
Στο συνέδριο της Βιέννης φάνηκε ξεκάθαρα ότι μόνο η επένδυση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας με το ίδιο ή και χαμηλότερο κόστος για τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Ξεκάθαρο είναι επίσης ότι το ελληνικό σύστημα υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχεδόν ως αυτιστικό με τη γνωστή “καραμέλα”: ότι οι γιατροί μας είναι εφάμιλλοι με εκείνους του εξωτερικού. Κούνια που μας κούναγε…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ