Skip to content

Τα «κόκκινα» δάνεια των προμηθευτών στον Τσίπρα

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τέσσερις σύνδεσμοι προμηθευτών υγείας, για το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου.
Με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού & Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.), ζητούν την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων, που θα συνδράμουν τις εταιρίες μέλη τους στη διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», που ειναι σε εξέλιξη.

Οι προμηθευτές ζητούν από τον Πρωθυπουργό τον συμψηφισμό των ποσών που αχρεώστητα κατέβαλαν ως τρέχουσες δικές τους υποχρεώσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, οι εταιρείες τους είχαν καταφύγει αναγκαστικά σε δανεισμό προκειμένου να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των εργασιών τους, η μισθοδοσία του προσωπικού τους και η εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Κράτος, αντίστοιχα.

Επιπλέον, όμως, ο δανεισμός ήταν απαραίτως προκειμένου να είναι η εφικτή η πληρωμή των κατασκευαστικών οίκων που τις προμηθεύουν με προϊόντα, αφού το Ελληνικό Δημόσιο διαχρονικά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εντεύθεν, πληρώνει με καθυστερήσεις ετών και, πάντοτε, άτοκα ή, ακόμη, και με μειώσεις επί του οφειλομένου κεφαλαίου.

Στην επιστολή τους, οι Προμηθευτές προσθέτουν ότι το κούρεμα των ομολόγων πληρωμής των εταιριών, κατά 53,5%, το 2012, που αφορούσε στο σύνολο των απαιτήσεών τους, για δύο έτη (2008-2009) δημιούργησε ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των δανείων τους που πρόκειται τώρα να αξιολογηθούν.

Οι εταιρείες κατέβαλαν Φόρους Εισοδήματος, ΦΠΑ, κρατήσεις επί των τιμολογίων τους (περίπου 9%), αλλά και Έκτακτες Εισφορές, επί του 100% των παραπάνω ποσών, χωρίς ωστόσο τελικά να τα εισπράξουν, αφού κουρεύτηκαν.

«Ο κλάδος, παρά τις αντιξοότητες, απασχολεί συνολικά 6.000 άτομα και στηρίζει με συνέπεια το σύστημα Υγείας, επιτελώντας τον ρόλο του απέναντι στον πολίτη, παρόλο που έχει απολέσει μέχρι στιγμής το 50% των επιχειρήσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ελληνικές», υπογραμμίζουν οι προμηθευτές.

Αλέξης ΤσίπραςΚόκκινο ΚρέαςΠΑΣΠΥΤΕΝΠΑΣΥΠΙΕΠΑΣΥΠΟΥΣΕΙΒ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θετικές και αρνητικές πλευρές της ΥΑ Ξανθού για τα πιστοποιητικά οπλοφορίας
Μήνυση Sanofi κατά της Merck για 10 πατέντες

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top