Έρμαια πρώτα των εργολάβων και στη συνέχεια των νοσοκομειακών διοικήσεων οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του ΕΣΥ, άλλοι από τους οποίους απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, άλλοι με σύμβαση έργου, άλλοι με μπλοκάκια κι άλλοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Όλοι, πάντως, κακοπληρωμένοι και με μισά δικαιώματα.
Η αντιμετώπιση της Διοίκησης του ΠΓΝ Ηρακλείου απέναντι σε μία έγκυο καθαρίστρια, είναι ενδεικτική της χυδαίας καταστρατήγησης όχι απλά των εργασιακών αλλά και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η γυναίκα, που έχει υπογράψει σύμβαση έργου, διανύει επικίνδυνη εγκυμοσύνη. Το νοσηλευτικό ίδρυμα αρνήθηκε, ωστόσο, να της χορηγήσει αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών, με το αιτιολογικό ότι δεν υποχρεούται να το κάνει βάσει της σύμβασης με την εργαζόμενη.
Υπενθυμίζουμε πως είναι το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, που στο όνομα της εκδίωξης των εργολάβων, είχε προκρίνει τις συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας, διαβεβαιώνοντας μέχρι εκείνη τη στιγμή πως «η μόνη διαφορά μίας ατομικής σύμβασης εργασίας και μίας ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου είναι η αποζημίωση εγκυμοσύνης». Όταν όμως άρχισε να αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός σε βάρος των συμβασιούχων έργου, που σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους, με κίνδυνο να απολέσουν και δεδουλευμένα, το Υπουργείο παραδέχτηκε πως η χορήγηση αναρρωτικών αδειών είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος (εδώ).
Σε παρέμβασή του για το θέμα το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ σημειώνει:
«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, με τις διάφορες ερμαφρόδιτες σχέσεις εργασίας, δεν δικαιούνται ούτε αυτά του δημοσίου ούτε αυτά του ιδιωτικού τομέα. Τα διάφορα μοντέλα ατομικών συμβάσεων (έργου, εξαρτημένης εργασίας, μπλοκάκια) που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και εφαρμόστηκαν στο ΠΑΓΝΗ, με πρόσχημα το τέλος των εργολάβων, διαιωνίζουν την εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων ακόμη και χωρίς εργολάβο – ή πιο σωστά, με τον ίδιο τον εργαζόμενο ως εργολάβο ή με το νοσοκομείο ως εργολάβο!».
Αποκαλύπτει επίσης ότι, λόγω της υποχρηματοδότησης, έχει προσληφθεί στη σίτιση και την καθαριότητα λιγότερο από το προβλεπόμενο προσωπικό, το οποίο εντέλει πληρώνεται για 6ωρο αλλά εργάζεται 8ωρο!
Πηγή: ygeionomikoi.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ