Skip to content

Στο κόκκινο η συμμετοχή των ασφαλισμένων

Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr
- Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business

Σημαντική επιβάρυνση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει και το 70%, σηματοδοτεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η εφαρμογή από τις 14/7 του νέου τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα βρίσκονται υπό την προστασία πατέντας και άρα δεν διαθέτουν γενόσημο.
Από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το σύνολο της διαφοράς της τιμής του σκευάσματος από την τιμή αναφοράς, την οποία και αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και, όπως τονίζει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν αρκετά χρήματα παραπάνω, χωρίς εναλλακτική.
Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν Φαρμακοποιοί, με το νέο τρόπο κοστολόγησης, ο ασφαλισμένος, θα πληρώνει την συμμετοχή του και όλη την διαφορά (λιανική τιμή μείον ασφαλιστική τιμή) έως το ποσό των 50€ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το ποσό που υπερβαίνει τα 50€, χρεώνεται στο ταμείο.
Έτσι, για ένα φάρμακο με λιανική 60€ και ασφαλιστική τιμή 10€, ο ασφαλισμένος πληρώνει, τη διαφορά λιανικής από ασφαλιστική 50€ και τη συμμετοχή στο 25% επί της Ασφαλιστικής τιμής 2,5€, την επιβάρυνση του 1€ ανά συνταγή, σύνολο 53,5€.
Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά για άλλη μια φορά την αύξηση της χρηματοδότησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, «δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών. Παράλληλα δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτούς που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».

ΑσφαλισμένοιΕΟΠΥΥΣυμμετοχήΦΣΘ

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνία Novartis – Google με στόχο τις «έξυπνες» συσκευές
Ανακλήθηκαν πάνω από 10 χιλ. συσκευασίες γνωστού παυσίπονου της Glaxo

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top