Σημαντική επιβάρυνση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει και το 70%, σηματοδοτεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η εφαρμογή από τις 14/7 του νέου τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα βρίσκονται υπό την προστασία πατέντας και άρα δεν διαθέτουν γενόσημο.
Από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το σύνολο της διαφοράς της τιμής του σκευάσματος από την τιμή αναφοράς, την οποία και αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και, όπως τονίζει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν αρκετά χρήματα παραπάνω, χωρίς εναλλακτική.
Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν Φαρμακοποιοί, με το νέο τρόπο κοστολόγησης, ο ασφαλισμένος, θα πληρώνει την συμμετοχή του και όλη την διαφορά (λιανική τιμή μείον ασφαλιστική τιμή) έως το ποσό των 50€ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το ποσό που υπερβαίνει τα 50€, χρεώνεται στο ταμείο.
Έτσι, για ένα φάρμακο με λιανική 60€ και ασφαλιστική τιμή 10€, ο ασφαλισμένος πληρώνει, τη διαφορά λιανικής από ασφαλιστική 50€ και τη συμμετοχή στο 25% επί της Ασφαλιστικής τιμής 2,5€, την επιβάρυνση του 1€ ανά συνταγή, σύνολο 53,5€.
Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά για άλλη μια φορά την αύξηση της χρηματοδότησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, «δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών. Παράλληλα δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτούς που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».
Στο κόκκινο η συμμετοχή των ασφαλισμένων
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Aνησυχητική έκρηξη των γαστρεντερικών καρκίνων σε νέους
Δικαστική δικαίωση για τη διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής για εξαναγκασμό σε παραίτηση λόγω εργασιακών συνθηκών
Ανακοίνωση απαγόρευσης πρόσβασης στα social media για ανηλίκους κάτω των 15 ετών
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Ποιος είναι ο Σπύρος Δρίτσας που ανέλαβε σκιώδης υπουργός Υγείας στην ΕΛΑΣ
Νέα γενική γραμματέας η Δάφνη‑Ελένη Νικολάου στο Υπουργείο Υγείας















Comments (0)